"Příští rok bude na konci osmička, čeká nás celá řada výročí. Řekli jsme si, že je téměř povinností udělat výstavu k roku 1968 a okupaci, protože posádka ve Vysokém Mýtě byla největší," uvedl Junek.

Na dnešním území kraje byla po středních Čechách patrně největší koncentrace vojáků. Posádky sídlily kromě Mýta, také ve Zdechovicích a Lázních Bohdaneč na Pardubicku, České Třebové, Klášterci nad Orlicí a Červené vodě na Orlickoústecku. V 70. až 80. letech tu mohlo žít 20.000 až 25.000 sovětských vojáků, uvedl Junek.

Historici z muzea oslovují pamětníky v obcích, shromažďují fotografie, filmy, kroniky a další dochované prameny, listinné i hmotné. Mezi vystavenými předměty se objeví třeba nášlapná mina nebo předměty z černého obchodování sovětských vojáků s místními obyvateli.

"Byť se na to názory různí, v obcích se zvyšovala kriminalita, bujela šmelina. Od vojáků místní kupovali benzin, uhlí i prasata, protože posádky měly své vlastní výkrmny. V 80. letech se od vojáků kupovala elektronika, pračky, budíky, rádia, vrtačky. Na druhou stranu Rusové zkupovali porcelán, kožichy i jídlo," řekl Junek.

Výstavu dokončí muzeum patrně v polovině příštího roku. Výstava by se mohla objevit jak ve Vysokém Mýtě, tak v Pardubicích a také v obcích, kde posádky sídlily.