Neobvykle teplé jarní počasí a zajímavý program přilákaly do Babiččina údolí na dva tisíce návštěvníků. Více jak 60 účastníků se vydalo do Ratibořic pěšky, a to z náměstí v České Skalici, odkud byla organizována vlastivědná vycházka pod vedením Jana Ježka z Jiráskova gymnázia Náchod.

Trasa, po níž účastníci vycházky čistili okolí stezky a sbírali odpadky, vedla málo známou stezkou, po hraně údolí přes tzv. „Koldovku“ a suťové lesy. Hlavní program se odehrával v okolí ratibořického mlýna a vodního mandlu, na přilehlých loukách a travnatých plochách kuchyňské zahrady.

Mnohé aktivity, jak již naznačoval název akce, se nesly v ovčáckém stylu. Louky ožily pasoucími se ovcemi a kozami od několika chovatelů z blízkého okolí.

„Velký ohlas zaznamenala bravurní práce ovčáckého psa na louce pod pomníkem a ukázka stříhání ovcí,“ uvedla Helena Hamanová z Centra rozvoje Česká Skalice. „Většina přihlížejících sledovala stříhání ovcí poprvé v životě. Podle zákona se ovce musí stříhat minimálně jednou ročně. Chovatelé si k tomu najímají profesionály,“ dodala Hamanová s tím, že v Ratibořicích práci vykonává střihač Milan Slunéčko. Zajímavá byla i ukázka ručního zpracování vlny. Některé výrobky si návštěvníci mohli u stánků přímo zakoupit.

V ornitologickém okénku byli představeni ptáci vyskytující se v Babiččině údolí. Kromě vystavených modelů ptáků, hnízdících budek a ptačích hnízd, si každý mohl vyslechnout zvukové záznamy ptačích hlasových projevů. Velkou radost dětem i dospělým, přinesly indiánské teepee, střelba z luku, ochutnávka bylinného čaje a indiánských placek.

Vystavené fotografie Vladimíra Prachaře spojené s přednáškou o pobytu v indiánských rezervací přiblížily dnešní život indiánů v Kanadě a jejich souznění s přírodou.

V rámci ekologické osvěty byly podávány informace o programu Zelená úsporám. V tvořivých dílnách si zájemci mohli zhotovit zajímavé výtvory a zároveň zužitkovat odpadový materiál.

Letošní novinkou byla kovářská dílna, kde si zájemci mohli vyzkoušet nelehkou práci s roztaveným železem. Občerstvení bylo rovněž stylové. Lidé si pochutnávali na pečeném skopovém masu, klobáskách, a na ovčích a kozích sýrech. (sýk, pra)