Kněžna Zaháňská

Školní výlety, turisté či cykloturisté začali svou pouť po stopách Babičky v krásném zámeckém parku u jezírka. O babičce a životě v Ratibořicích nedaleko zámeckého skleníku mluvila kněžna Zaháňská doprovázená slečnou Hortenzií. Kroky návštěvníků potom směřovaly k Rudrovu mlýnu. Před ním už čekal krajánek zamilovaný až po uši do Mančinky, který s písničkou na rtech odvedl hosty do mlýna. Tam byli přivítáni chlebem a bodrý mlynář s fajfkou v ústech žertovně pomazal tváře přítomných moukou. Kdo přišel do mlýna určitě nelitoval, protože se mohl podrobně seznámit s jeho chodem.

Dobová pouť

Putování pokračovalo cestou ke Starému bělidlu. Na louce nedaleko „babiččiny“ chaloupky čekal rýzmburský myslivec se svým věrným čtyřnohým kamarádem Hektorem, aby povyprávěl příhody ze svého polesí. U chaloupky známé z filmu Babička potkali příchozí nejen samotnou babičku, ale také vnoučata Barunku, Adélku, Viléma a Jana. Na nedalekých lukách se zatím proháněla bláznivá Viktorka.

Spokojení turisté

„Je to pro všechny aktéry této akce velmi náročné, protože sedm dní v týdnu tráví v Ratibořicích, aby návštěvníkům připomenuli děj románu Boženy Němcové,“ uvedla organizátorka tohoto atraktivního programu Anna Řeháková. Návštěvníci údolí v této souvislosti nešetřili slovy chvály. „Kdo by neznal Babičku Boženy Němcové. I když jsem ji četla už hodně dávno, hned jak jsem viděla tyto oživlé postavy, vrátila jsem se do dětství,“ řekla nám Jana Moudrá z Poděbrad. V Praze tráví dovolenou Ian Finagan z Irska. O Ratibořicích se dozvěděl z internetu. Babičku přeloženou do angličtiny četla už jeho maminka. „Chtěli jsme se podívat do Adršpašských skal. Protože jsou Ratibořice blízko, jeli jsme sem a nelituji toho. Knihu Babička má moje matka v knihovně doma,“ řekl nám Finegan z města Limericku.


Návštěvnost letošního ročníku Oživlých postav vzhledem k příznivému počasí byla obrovská. Kromě jiného si turisté pochvalovali krásu zdejšího zámku a občerstvení v Mlynářově zahrádce.