Již za tři dny se totiž objeví na obrazovce ve zbrusu nové pohádce režiséra Karla Janáka Škola ve mlejně, a to v roli vodníka Polapila. Příběh o vodnících, rusalkách a jedné mořské příšeře bude vysílán o Silvestru na ČT 1 od 10.30 hodin.


Student prvního ročníku pražské konzervatoře získal roli díky konkurzu, na který ho pozvala pomocná režisérka Dagmar Štěpánková.

Dal do toho sebe

Jakub měl štěstí, že postava vyžadovala mimo jiné i vzhledově stejného člověka, jako je on. Když se vyřešil i problém týkající se jeho uvolnění ze školy po dobu tvorby projektu, mohlo se začít natáčet.


„Role Polapila, kterou jsem dostal, byla opravdu zvláštní. Vodník moc nemluví a když už něco „plácne“, tak to stojí za to. Je lehce retardovaný, nemá svůj názor a řekl bych o něm, že je to lidově šplhoun,“ popsal postavu Jakub, jehož potěšilo zejména to, že si se svou rolí mohl dokonale pohrát.
„Snažil jsem se do ní dát trochu sebe. Například mé zamilované oči na rusalky či vražedné a znuděné pohledy na učitele jsou zaryté v těle díky zkušenostem, které jsem prožil. Ještě, že ten život je tak pestrý,“ říká Jakub Štěpán.

Navázal přátelství

Mladý herec díky roli v pohádce Škola ve mlejně navázal také spoustu nových přátelství a zahrál si po boku populárních herců, jako jsou například Jirka Mádl, Pavel Kříž, Jaroslava Kretschmerová, Jiří Ployhar či Martin Pisařík.


„Musím říci, že se ke mně všichni jako k nejmladšímu herci chovali pěkně. Brali mě jako každého jiného, což mě nesmírně potěšilo,“ uvedl Jakub.
Podle jeho dalších slov nebyla při natáčení nouze ani o různé nezapomenutelné okamžiky. K nim prý bude určitě patřit i scéna, kdy vodník Polapil visí spolu s dalšími v síti. Herci byli totiž notnou dobu zavěšeni na horolezeckých lanech a na sobě měli záchranné sedáky, které byly pro všechny prý brutálně bolestivé.


„Co se týče celkového dojmu, jsem rád, že jsem mohl být jedním z těch, kteří se na této pohádce podíleli. Získal jsem nové zkušenosti a viděl jsem i trochu jiný pohled na svět,“ pochvaluje si mladý herec z Mezilesí.