Všichni milovníci veselí se sešli okolo deváté hodiny ranní před místní základní školou. Zde se rozezněla státní hymna a místní dobrovolní hasiči položili věnec k pomníku obětem nacismu. Následovala salva Ostrostřelecké gardy polické a krátké vystoupení v podání zdejších školáků.

Mše i jarmark

Poté se již všichni přítomní, mezi nimiž nechyběli kromě občanů a návštěvníků z okolí i přátelé z polských Vambeřic, shromáždili do průvodu a za vyhrávání dechové hudby Metujka z Hronova se vydali ke kapli Marie Lurdské, kde proběhla mše svatá. Její součástí se stalo také svěcení modré stuhy, kterou obec letos získala v krajském kole soutěže Vesnice roku za společenský život. Svěcení se dále dočkal i nový školní prapor. „Vznik praporu podnítila zmínka ve starých kronikách. Zde se pravilo, že 14. června 1868 byl vysvěcen školní prapor z lněné látky o červené a bílé barvě. Současný prapor je téže barvy a uprostřed je umístěno školní logo. Využíván bude u slavnostních příležitostí a k propagaci školy,“ sdělil starosta obce Vítězslav Vítek.


Po ukončení mše však posvícenské veselí rozhodně neskončilo. Žáci místní školy totiž opět připravili pro širokou veřejnost jarmark, a sál kulturního domu ovládla taneční zábava.