Jaroslav Špulák svou knížku představí v broumovském divadle v pátek 15. ledna od 17 a od 20 hodin. Už jsme zvyklí, že jeho autorské čtení, dává příběhům další dimenzi. Chybět opět nebude dětský sbor Nášlapný miny, doprovázený skupinou Ledvin Stones, Imodium, zpívající divadelní domovník Miloš Rain s dcerou Zuzanou a hvězdní hosté, prozatím skrytí pod zkratkami AL, MZ, NH, MCP ad.

Hrdinou knížky je mladík, který po tragické smrti rodičů pečuje o malou sestru, jež časem dospěje do patnácti let a prožívá běžné radosti svého studentského života. Vojtěch Tajner se svérázně a nekompromisně střetává se společností, jejíž morálku autor v knize vykresluje v několika postavách parazitujících uměleckých i ekonomických „celebrit“.

Jeho odpor vrcholí ve chvíli, kdy zjistí, kdo je viníkem nehody při níž zahynuli jeho rodiče – a ví, že je to nepostižitelný muž. Rozhodne se tedy vzít spravedlnost do svých rukou. Po vyvrcholení zápletky (jež se z předchozího děje dá odhadnout) přichází, jak je u autora zvykem, překvapivá až šokující pointa.

Nová Špulákova kniha je plná úvah a epizod, které by samy o sobě mohly stát jako drobné literární či novinářské útvary. Jako obvykle obsahuje groteskní, tragikomické a dramatické pasáže, dovedené až na práh možného a únosného. Čtenáře autor zavádí do svého důvěrně známého rockového prostředí (kamarády dívky Martiny jsou hráči studentských kapel) a celou knížkou se vine docela běžný dívčí milostný příběh – až k zmíněné pointě, kterou zřejmě ne všichni čtenáři budou ochotni přijmout.

(Jan Meier)