V pořadí devátý letošní koncert řídil Lukáš Vasilek, hlavní sbormistr Pražského filharmonického sboru a umělecký šéf vokálního seskupení Martinů Voices. Tento sbor funguje již sedm let a jeho cílem je interpretovat sborovou tvorbu na nejvyšší umělecké úrovni.

V Šonově předvedl ansámbl skladby Gregoria Allegriho, Johannese Brahmse, Vytautase Miškinise, Bohuslava Martinů a Michaela Tippetta a po koncertu ocenil i místo jeho konání: „Děkujeme za příležitost zazpívat si v úžasném chrámu zasazeném v úžasné krajině.“

Předposlední festivalové vystoupení přilákalo do šonovského kostelíku přes dvě stě lidí, kteří do festivalových kasiček před kostelem vhodili téměř 19 tisíc korun. Výtěžek z dobrovolného vstupného poputuje po skončení festivalu do místních farností na pomoc kostelům.

Závěrečný koncert festivalu rozezní stejně jako vloni kostel sv. Vojtěcha v broumovském benediktinském klášteře. V sobotu 2. září tady od 18 hodin vystoupí s Jazzovou mší Karla Růžičky komorní sólisté Karla Růžičky, Škampovo kvarteto, klavírista Jakub Dvořáček, Kühnův smíšený sbor a Marek Vorlíček. Koncert uvádíme s láskou v srdci a s díky jako vzpomínku na Karla Růžičku.

Karel Růžička (1940–2016) byl legendárním českým klavíristou, jazzovým hudebníkem, hudebním skladatelem a pedagogem. Na pražské konzervatoři vystudoval hru na bicí nástroje a hru na klavír. Patřil mezi nejznámější české jazzové muzikanty. Po absolvování vojenské služby čtyři sezóny působil v orchestru Divadla Semafor, který vedl Ferdinand Havlík, druhou půlku šedesátých let strávil z popudu Karla Krautgartnera v Jazzovém orchestru Československého rozhlasu.

Kateřina Ostradecká