Stalo se tak při předpremiéře v Novém Hrádku na Náchodsku.  V místním kinosále uvedl Tomáš Magnusek promítání pro veřejnost, která shodou okolností už před devíti, mohla shlédnout jako první jeho prvotinu "Pamětnice".   

Příběh filmu vychází z reality

Na besedu s filmaři přijel režisér v doprovodu s hercem Jiřím Hromadou, jinak také emeritním prezidentem Herecké asociace, který ve filmu účinkuje  v jedné ze záporných rolí.  Námět filmu "Kluci z hor", který vypráví příběh dvou chlapů žijících osamělý život v horách, je pak dílem Tomáše Magnuska. "Řekl jsme si, že dám dohromady dva chlapy, kteří  žijí  sami někde v lese. Námět jsem pak předal scénáristovi Janu Jurekovi. Ten do příběhu připsal, že se jeden z dvojice zblázní, což je podle reálné události. Tím scénář obohatil i o skutečný  příběh ze svého okolí," popisuje zrození filmu režisér.

Silným faktorem, který vstupuje do života "kluků z hor", tedy dvojice hlavních postav, je břidlicový plyn. Konkrétně záměr k jeho těžbě, a to na jejich pozemcích a v čistém prostředí Orlických hor, kde oba žijí. To také vychází z reality, kterou se námět inspiroval?  "Ne to ne. To jsem tam přidal sám," říká režisér.  "Je to jen pár let, co se právě v našem kraji  snažili těžaři ze stejného důvodu zničit přírodu a vodní zdroje.  A já se v protestu proti těžbě angažoval. Vzpomněl jsem si na to a přišlo mi zajímavé, to do toho příběhu přidat," vysvětluje.

Komici hrají vážné role

"Kluky z hor", žijící smutný a osamělý život, představují  Martin Dejdar a Jiří Lábus, oba excelentní komici. Tady se však, teprve po druhé ve své filmové kariéře, a po více než třiadvaceti letech,  ukazují ve vážných rolích, s hlubokým lidským rozměrem. Svou premiéru si odbyli  ve filmu Amerika (1994), režiséra Vladimíra Michálka. "Jsou to dvě zcela  výjimečné individuality, které vytvářejí  humor a neuvěřitelné situace prakticky denně i mimo jeviště. Zejména Jiří Lábus, je naprosto nevyzpytatelnou osobou u které nikdy nevíte, co provede.  Je to však jeden z nejlepších českých herců, který se role mentálně postiženého stárnoucího chlapa zhostil skvěle. A Martin Dejdar mu při tom neméně skvěle sekunduje,"  pochvaluje si výkony obou hlavních protagonistů režisér. Klíčovou roli příběhu, tedy muže majícího zálusk na pozemky  patřící  "klukům z hor", a to pro bohatá ložiska břidlicového plynu, hraje Jiří Hromada. Před filmovou kamerou ani na jevišti, však prý nestál dvacet let: "Na místo hraní v divadle nebo ve filmu jsem se věnoval různým funkcím, tak na hraní nezbyl čas. Kromě toho, pokud jsem hrál, tak většinou kladné postavy. Tady jsem od pana režiséra dostal roli opravdového "sviňáka"…  A tu roli jsem si opravdu  užil," pochvaluje si.

Film "Kluci z hor" má za sebou zatím jen několik produkcí pro malé obecenstvo v Hereckém muzeu Viktorka v Ratibořicích. A rovněž promítání před některými zástupci odborné veřejnosti, kde se setkal s kladnými ohlasy. Do kin zamíří v polovině dubna.

Jiří Máslo