„Quardo kopíruje české pexeso. Princip quarda taktéž spočívá ve sbírání dvojic, na rozdíl od pexesa, což je obrazová hra, je však tato hra hmatová. Běžná pexesa pro nevidomé jsou založená na principu reliéfu obrázku, a já jsem u quarda zvolil techniku výseků. Na hracích kartách jsou vyseknuté určité symboly. Ve hře jich je osm a každý z nich je na kartičkách osmkrát. Nevidomí hráči si vybírají jednotlivé karty a snaží se nasbírat dvojice. Za jednu dvojici získávají jeden bod. Vyhrává ten, kdo má největší bodový zisk,“ popsal princip hry Quardo její tvůrce Václav Fanta.

Na letošním festivalu se uskutečnil právě první ročník turnajů v quardu, které jsou pořádány ve spolupráci s pardubickým Tyflocentrem. Pro zájemce si pořadatelé přichystali také zážitkové ukázky pro širokou veřejnost. Každý si tak může prostřednictvím škrabošky zkusit, jaké to je nevidět a přitom si hrát.

„Je velký rozdíl mezi lidmi vidoucími a nevidomými, protože slepý člověk pochopí hmatově tvar velmi rychle, ale člověk zvyklý všechno ohmatat očima má velký problém, trvá mu dlouho, než si na tvary zvykne a zorientuje se,“ vysvětlil Václav Fanta.

Hra je však určená hlavně nevidomým a slabozrakým. Sám Fanta byl původně výtvarníkem, potom oslepl. (lcs)