Jiné složení návštěvníků zaznamenali pracovníci městského informačního centra (MIC) v Turnově, kam rekreanti mířili během své dovolené za tipy na výlety a dalšími důležitými radami. Sdělila to řekla vedoucí odboru cestovního ruchu na turnovské radnici Eliška Gruberová.

"Zahraniční turisté si například přáli bydlet nebo poobědvat přímo na hradech a zámcích nebo alespoň přímo u nich, což není zatím většinou možné," uvedla Gruberová.

Velká restaurace v historickém stylu a čtyřhvězdičkový hotel stojí u zámku nebo u hradu v okolí Turnova pouze na Sychrově. Právě noclehy v čtyřhvězdičkových nebo pětihvězdičkových hotelech požadují turisté z Ruska, USA a Británie, jichž ve srovnání s minulým rokem přibylo v Českém ráji nejvíce nejvíce.

"Služby v Českém ráji jsou dosud zaměřené převážně na klasické návštěvníky s batohem, bohatá klientela je však zvyklá na úplně jiný servis. Proto přijíždí do Českého ráje často jenom na jeden den z Prahy," upozornila Gruberová. Podle turnovského zastupitele Josefa Kunetky však není jednoduché, aby domácí podnikatelé šli v Českém ráji do drahých projektů pro movité návštěvníky. "Za krátkou letní sezonu by se jim nevrátily peníze, které by vložili do služeb pro nejnáročnější klienty," uvedl Kunetka.

Český ráj navštíví ročně odhadem asi milion rekreantů. Do turnovského MIC se od začátku června do konce září vydalo téměř 17.000 lidí. Čtyři pětiny z nich byli Češi, mezi cizinci vévodili Nizozemci, Němci a Poláci. "Nepřicházeli ale s tak velkými požadavky na služby jako Rusové, Britové nebo Američané," dodala Gruberová. Do Českého ráje letos v létě vyrazili výletníci ze 40 zemí - mezi nimi i lidé z Jihoafrické republiky, Nového Zélandu, Mongolska nebo Brazílie.

Gruberová konstatovala, že návštěvníci MIC v Turnově sice úplně nevypovídají přesně o složení přijíždějících turistů, ze získaných údajů o jejich národnosti a o představách o prožití dovolené se však dá vycházet při plánech na rozvoj Českého ráje.

V Českém ráji leží kromě Hruboskalska, Prachovských skal a Příhrazských skal ještě dalších osm skalních měst. Krajinu v okolí Turnova, Mnichova Hradiště a Jičína zdobí 40 rybníků s důležitými hnízdišti vzácných ptáků. Na území CHKO žije zhruba 80 druhů chráněných živočichů a bezmála 50 druhů chráněných rostlin. Nachází se tam dvě národní přírodní památky a 11 přírodních rezervací.