Už jenom necelé dva měsíce zbývají do vypuknutí jednoho z největších festivalů hudební scény v České republice. Rock for People, slavící patnácté narozeniny, hodlá v hradeckém Festival parku překročit rekord v počtu návštěvníků a pokořit tak magickou hranici 30 tisíc.

„Budeme moc rádi, když letošní jubilejní ročník a programovou skladbu ocení návštěvníci vyšším počtem nežli vloni. Uvedená hranice je asi vysoká laťka, ale věříme, že v budoucnu se stane realitou,“ zhodnotil plány při rozhovoru na blogu festivalu jeden z hlavních organizátorů, Petr Fořt z agentury Ameba.

Přesto na zvučná jména v čele s Placebo, Ska–P, Arctic Monkeys či Gogol Bordello dozajista dorazí první červencový víkend od 4. do 6. 7. podobný počet návštěvníků jako před rokem. Dvacetitisícová hranice už není pro Rock for People žádnou výzvou.

Kromě „velkých ryb“ ze zahraničí, které uvízly v síti organizátorů, se na scéně představí i řada českých interpretů. Mezi nimi zazáří Divokej Bill, Gaia Mesiah, Chinaski či Mňága a Žďorp.To je však jen střípek v dosud potvrzených téměř 110 kapel a zpěváků.

Naprosto unikátní bude nový projekt, díky němuž by pořadatelé rádi do areálu přilákali i starší ročníky. Pro seniory vybraných domovů důchodců připravili ve spolupráci s městem speciální program.

„Vybrali jsme koncert legendární Jarmily Šulákové, která je ve svých osmdesáti letech vzorem aktivního přístupu k životu. Senioři budou mít vstup zdarma a připraveno pro ně bude i potřebné zázemí. Jsme moc rádi, za tuto možnost. Rock for People tím potvrdí svou pověst multižánrového festivalu, který umí oslovit zástupce téměř čtyř generací,“ objasnil plány náměstek primátora Martin Soukup.

Rozšíření a obměny se letos dočká i nehudební scéna. „Vedle oblíbeného Kašpárka v rohlíku půjde hlavně o atrakce pro rodiče s dětmi. V jednání jsou diskuse s mediálně známými osobnostmi, stejně jako formující se knižní sekce festivalu,“ poodkryl karty mluvčí Jiří Hlinka.

Až do konce června budou vstupenky k dostání za 1250 korun. Na místě už přijdou na 1500. Se slevou mohou počítat držitelé průkazu ISIC, ITIC a ALIVE, stejně jako děti do 12 let a senioři nad 55 let.

Podrobnější přehled všech festivalů pro Hradecko najdete zde:
Vyznavači volné zábavy se připravují na festivalové léto

Co se na léto na Hradecku chystá:

Přehled velkých hudebních i divadelních akcí či srazů, které se na Hradecku pro letošní rok chystají:

* Smiřický hrnec 2009 – 13. 6., fotbalový stadion ve Smiřicích
*  Divadlo Evropských regionů – 21. – 30. 6., v celém centru Hradce
*  Rock for people – 3. – 6. 7., areál Festival parku
*  Drumska – 10. – 11. 7., areál Festival parku
*  Motosraz IRON BIKERS 2009 – 31. 7. – 2. 8., Chlumec nad Cidlinou
*  Folk a country – 7. – 8.8., areál Festival parku
*  Hip Hop Kemp – 20. – 22. 8., areál Festival park
*  Semtex festival – 29. 8., areál Festival parku
*  Czech Truckfest – 11. – 13. 9., areál hradeckého letiště
*  Jazz goes to town - termín upřesníme, ulice města