"Jde o jedno z největších setkání skupin historického šermu a jednotlivců v České republice," řekla mluvčí areálu Monika Slezáková. Jejich klání, které se tentokrát obešlo bez jediného šrámu, sledovalo z rozlehlého svahu přes 3500 diváků, zatímco vloni jich bylo kolem 2000. Kromě bitvy děti zaujalo divadelní představení Turnaj o ruku princezny, ukázka středověkého ležení a šermířská klání. Pořadatelé naplánovali ještě na večer ještě jednu kratší bitvu završenou ohňovou show s pyrotechnickými efekty.

Nad Šťastnou zemí se po celý den nesla dobová hudba, voněly tam bramboráky, rozlévala se medovina a drobní prodejci nabízeli malé řemeslné suvenýry. Na podiu se vystřídaly břišní tanečnice, s tanečnicemi cikánských a egyptských tanců. Návštěvníci se zapojili i do výuky historických tanců. K poslechu hrály skupiny Jagabab a dobová hudba Paduana Hispanica.

Již za týden začnou ve Šťastné zemi Slavnosti Slámy - Slamák, v srpnu návštěvníky ještě čeká rajčatová bitva a v září pak švestkobraní.

Přírodní areál Šťastná země vznikl v Českém ráji před čtyřmi lety. Otevřen od května a října, loni ho navštívilo 50.000 lidí. Určen je hlavně dětem, na které čeká asi 90 atrakcí, třeba dřevěný hrad - napodobenina Hrubé Skály, houpačky, klouzačky a prolézačky. Zájem je hlavně o nové vzduchové trampolíny, na kterých vydrží skákat děti i dospělí až do úplného vyčerpání.

Šťastná země se v současné době rozkládá asi na sedmi hektarech. Společnost Tomovy parky, která ji provozuje, ji chce ale do budoucna významně rozšířit o vodní svět, bobovou dráhu, keřové bludiště, ale i gastronomické služby a kemp. Příští rok se chce areál ucházet o podporu u evropských fondů.