Informovala o tom vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová. "Návštěvníci se dozvědí o vývoji zdobení vánočního stromečku, o proměnách pokrmů, které patřily na štědrovečerní stůl. Ve všech roubených chaloupkách si připomenou tradiční obyčeje, pokrmy, ozdoby i dárky," uvedla Vojancová.

Například vánoční stromeček se objevoval v domácnostech až od poloviny 19. století, zvyk se však prosazoval pozvolna a řada rodin stromky ještě na počátku 20. století nemívala. Také dnes oblíbenými slaměnými ozdobami a perníčky se stromky zpočátku nezdobily, uvedla Vojancová.

"Stromeček se původně zdobil dostupnými materiály, jablíčky, ořechy, šiškami a v menší míře ozdobami ze slámy, které se na stromek dostávaly z dožínkových slavností. Někdo také vázal na stromky šátky a později se také objevovaly ozdoby z papíru," uvedla Vojancová.

V sobotu zpestří štědrovečerní náladu ve skanzenu vystoupení Vysočánku z Hlinska, koledy zazpívají Pouličníci z Tábora. V neděli vystoupí dětský folklórní soubor Dřeváček z Jihlavy. O týden později se na sobotu chystá Mikulášská obchůzka s malou nadílkou pro nejmenší a v neděli se skanzenem rozezní vánoční koledy v podání folklórního souboru Baldrián z Pardubic.

Vánoční výstavu na Veselém Kopci u Hlinska ukončí 2. prosince od 9:00 do 15:00 předvánoční jarmark výrobků lidových řemeslníků z celé České republiky.