Zoologická zahrada se pyšnila třemi gorilami. Jedna z nich ale onemocněla rakovinou, a ani komplikovaná operace nepomohla. „Nakonec jsme ji utratili, aby se zbytečně netrápila. Neměla žádnou šanci na přežití,“ popisuje zooložka Zdena Jeřábková. Reakce zbylých goril, Tada a Messy (na snímku), dojala všechny pečovatele. „Tak hluboký žal se často nevidí ani u lidí,“ dodává zooložka. Jednání o získání nové sedmileté gorily Shindy se proto zoologická zahrada snažila co nejvíce urychlit, aby smutku Tada a Messy udělala co nejdříve přítrž. „Nejdříve jsme k sobě dali samice. Je velice důležité, aby spolu vycházely a mohly se domlouvat proti samci, který musí neustále dávat najevo, kdo je tu pánem,“ vysvětluje Zdena Jeřábková. Ze Shindy a Messy se staly přítelkyně na život a na smrt. Přestože se samec Tadao zpočátku pokoušel nováčka trochu potrápit, Messy mu nedala šanci. Smutek, který ovládnul opičí pavilon, tak vystřídala radost. Shindy se už zabydlela. Kdo se ale bude muset zabydlovat nyní, jsou orangutani. Čeká je nový zrekonstruovaný domov, který teplotou, vlhkostí i vzhledem připomíná deštný prales. Návrh na rekonstrukci vytvářejí společně všichni zaměstnanci. „Změny musejí vyhovovat všem. Zvířatům, pečovatelům a v neposlední řadě i návštěvníkům. Ti budou moci nově zhlédnout náš deštný prales i ze shora díky vysoké lávce,“ prozradila Jana Myslivečková, šéfka marketingu a vzdělávání. Upravený pavilon se nachází v Ptačím světě a první návštěvníci sem budou moci zavítat už v březnu.

Právě nyní je nejideálnější čas pro návštěvu zoologické zahrady. „Zimní zoo má v sobě zvláštní kouslo. Skrývá několik jedinečností. Není tu tolik návštěvníků, takže máte možnost nahlédnout do intimního života zvířat. Často jim lidská pozornost dokonce schází, takže se rádi předvádějí,“ říká ředitelka zoo Dana Holečková.

I tropická zvířata hrádky na sněhu milují. Vždycky však jen na chvíli – a pak zase rychle zpátky do vyhřátého pavilonu. (Markéta Volfová)