"Spolupráci s StB bychom čekali spíše od Helenky Vondráčkové než od Václava. Byť se to někomu může jevit jako příběh z jiného světa, Václava Neckáře požádáme o vyjádření, za jakých okolností byl k této spolupráci s hyenami z tajné bezpečnosti přinucen. Komunistická StB v minulosti ovládala a ovlivňovala mnohé oblasti nejen života vezdejšího, ale i v dalších východních zemích, a to včetně kultury.


Jejich metody byly mnohokrát dost drsné a drastické. Kdo se s nimi nesetkal, lehce odsoudí. Vystaveni těmto tlakům a perzekucím byli především lidé z disentu, undergroundu a věřící, ale někdy i zoficiální kulturní zóny. Mnozí v zájmu zachování své kariéry přistupovali na hru komunistů a požadavky Státní bezpečnosti. Václava jsme měli možnost poznat jako citlivého a ostýchavého člověka, u něhož až někdy nevíte a jste na milých rozpacích, mluvíte-li s mužem či ženou. Ideální oběť.


Nicméně, pokud se prokáže, že skutečně někomu vědomě ublížil, a k celé věci se odmítne vyjádřit - což považujeme za nejnešťastnější řešení - je možné a nevylučujeme, že na festivalu nevystoupí. Z informací, které nyní máme, nevyplývá, že by se jednalo o „StBáka“ ražení Nohavici, jenž například podepsal petici za propuštění zvězení náčelníka Václava Havla, aby pak ty, kteří mu ji donesli a podepsali, udal tajné bezpečnosti, nebo Jima Čerta, harmonikáře, který za donášení na kamarády dokonce bral peníze. Václav Neckář alespoň jako Nohavica v písních nemoralizuje, nezpíval a nezpívá o čistotě, přátelství, poctivosti a vznešených věcech a ideálech, aby vzápětí někoho práskl, ale o Massachusetts, lékořici, koupené a darované kytaře, planetách, lásce a o tom, jak se prochází po Václaváku, nebo jen tak vyzpívával Ša-la-la-la-li.


“Časy se mění…“. Na hlavu postavené je především to, že ti, kteří celý ten udavačský aparát řídili, výkonné hyeny StB, jež lidi nutily ke spolupráci a práskačství, zůstávají ukryty v pozadí a nemluví se o nich, navíc většinou díky kontaktům z minulosti vesele a v klidu podnikají, zatímco obyčejní pěšáci, často v podstatě nedobrovolné oběti estébáků, jsou vláčeni po médiích.
"

Martin Věchet, Geronimo Agency,
pořadatel Open Air Music festival