Prohlídka výstavy je spojená se vzdělávacím programem, během něhož návštěvníci postupně procházejí šesti stanovišti, kde se formou interaktivního prožitku setkávají s lidsko-právními či environmentálními tématy.

„Je tu například stanoviště elektroniky s mobilním telefonem v nadživotní velikosti, v jehož útrobách se skrývá tajemství těžkých kovů a poté cesty nebezpečného elektronického odpadu po světě,“ přiblížila myšlenku jednoho ze stanovišť Martina Junková z Maiwaldovy akademie Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov.

Další zastavení je u makety čokolády, kde je znázorněn princip férového obchodu společnosti „Fair trade“ a je porovnán se spotřebitelskou cestou běžné čokolády – zákazník zaplatí za čokoládu a potom sleduje, kde se na cestě k pěstiteli kakaovníku poztrácejí utržené peníze.

„Stanoviště s reklamou, kde je rozebrán příklad společnosti Coca-Cola, by mělo dětem poodhalit, že každé reklamní sdělení má dvě roviny. Pískování džín či virtuální voda v oděvech se pojí s dalším stanovištěm a tím je oddělení oděvů. Na výstavě je též možné pracovat s mapou globálních souvislostí či zásahem aktivních společností v oddělení pozitivních změn,“ popsala další možnosti výstavy Martina Junková.

Hravá expozice, která která vznikla pod záštitou vizuálního umělce Petra Nikla, putuje po České republice a je určena hlavně školním kolektivům, ale i zájemcům z řad veřejnosti, pro kterou jsou vypsány konkrétní termíny. Výstava bude přístupná až do konce března.

Výstava je určena především studentům středních škol, žákům 2. stupně ZŠ či jiným zájmovým skupinám. Přístupná bude až do 30. března. V případě zájmu je nutné objednat prohlídku s programem k výstavě na adrese: martina.junkova@broumovsko.cz.