Martin je tedy odvozen od římského boha války. Svátek svatého Martina byl a je jedním z nejoblíbenějších v roce. Děti i hospodáři čekali na první sníh, hospodyně pekly posvícenskou martinskou husu a martinské rohlíky nebo podkovy, zvané martiny, roháče, zahýbáky – prostě posvícení jak se sluší a patří.

K tomuto dni se váže rovněž řada pranostik, které například praví, že na svatého Martina bývá dobrá peřina, nebo se kouřívá z komína, dále, že Martinův led bude vodou hned. Nejznámější je pak výrok, že svatý Martin přijíždí na bílém koni. Patronem jména je Martin Tourský.

Jaký doopravdy byl tento syn římského důstojníka, který se narodil v Panonii a v jehož žilách kolovala keltská krev? Bývá zobrazován jako voják na koni nebo s biskupskou mitrou. Je patronem Stuttgartu a Mohuče, vojáků, dragounů, jezdců, koní, podkovářů, zbrojířů, tkalců, koželuhů, krejčích, rukavičkářů, kloboučníků, hlasatelů, hoteliérů, mlynářů, kartáčníků, bednářů, vinařů, pastýřů, hostinských, cestujících, chudáků, žebráků, zajatců, abstinentů, domácích zvířat a hus.

Svatý Martin se narodil v roce 316. Byl nazýván biskupem chudých a když zemřel ve svých 81 letech roku 397, na jeho pohřbu 11. listopadu (zemřel 8. listopadu) se sešly davy lidí, mezi nimi asi 2000 mnichů. Jeho jméno nesou stovky kostelů, klášterů a míst po celém světě.