V jejích prostorách byla zahájena výstava „Otevřeno prosím“ proslulého fotografa Jindřicha Štreita (64) ze Sovince. Tento umělec, který se už padesát roků věnuje fotografii se sociálními tématy, vystavuje kolekci velkých snímků ovlivněných čtrnácti zastaveními křížové cesty.

„S přáteli jsme vybrali fotografie ze dvou cyklů. Ten první se jmenuje Otevřeno prosím. Druhý cyklus tvoří většinou dvojice lidí, které jsem potkával u nás na severní Moravě,“ říká Štreit, který objektiv svého fotoaparátu zaměřuje hlavně na obyčejné lidi žijící většinou na vesnici.

Je to jeho celoživotní téma, sleduje ho nejen u nás, ale i v zahraničí. Snaží se tam dostat na vesnici a fotografovat téma, které není v současném dění příliš časté. „Fotografové většinou žijí ve městech a ta vesnice je opomíjená. Fotografuji to, co druzí neakceptují. Nechci to vnímat jako atrakci. Pro mě je to skutečnost života, který potkávám,“ uvedl.

Na výstavě U Mistra s Palmou je jedna fotografie, která je pro Štreita zásadní. Na ní totiž zachytil své rodiče, kteří byli pro autora velmi důležití. Podle něj je fotit rodiče velice těžké a měl dlouho zábrany, než se k tomu odhodlal. Otec na snímku vypadá jako typický obyvatel vesnice, kdežto matka má šmrnc města.

„Otec mě ovlivnil, protože sám fotografoval. Byl celý život učitelem na malých vesnických školách a byl pro mě vzorem. Zato moje maminka pocházela z Prahy a odešla za mým otcem. Na té fotce je vidět, že oba pocházejí každý z jiného prostředí. Přesto se máti snažila otci přizpůsobit a vychovali pět dětí,“ vysvětlil Štreit.

Vliv rodičů se promítl i do fotografova života. Se svou ženou pocházející z Olomouce zůstali na vesnici, která má dvacet obyvatel. „Abychom tam nebyli opuštěni, od 70. let jsme tam vedli galerii, kde jsme představovali nejvýznačnější osobnosti výtvarného a kulturního života. Snažili jsme se o undergroundovou kulturu,“ dodal dokumentární fotograf a pedagog Jindřich Štreit. (hyš)