Folklorní soubory ze zahraniční
BRATISLAVA - Živel
HERMANOVCE - Hermanovčan
DUBNICA NAD VÁHOM - Mladost
PERU - Perú Multicolor
INDONÉSIE - LU.C.I. and Bhineka Srikandi
KOSTARIKA - Grupo de Proyeccion Folclorica Remembranzas Costarricense
TCHAJWAN - Han Shin Dance Company
JIŽNÍ KOREA - Hanguk Tchum
ARMÉNIE - Dance Theatre Escada
BULHARSKO - Orpheus
ITÁLIE - Folk Dance Group Giuseppe Moffa
GRUZIE - Dapioni
POLSKO - Grojcowianie

Stejně jako v minulých letech i letos organizátoři z Městského kulturního střediska v Červeném Kostelci očekávají velký nápor diváků, kteří se mají na co těšit. Kromě tuzemských souborů, mezi nimiž nebude chybět domácí Hadářek, Špindleráček z nedalekého Špindlerova Mlýna či Sejkorky ze Slatiňan, přijedou také soubory z Moravy.

Na zahájení chystají překvapení

„Velmi zajímavé bude slavnostní zahájení festivalu v přírodním areálu u Divadla J. K. Tyla . Chystáme tam jak pro soubory, tak i pro návštěvníky překvapení. Nechci předem prozrazovat, co to bude, protože už by to nebylo překvapením. Kdo chce vidět, o co půjde, má možnost na slavnostní zahájení přijít osobně. Největší hvězdou, tahákem a ozvláštněním festivalu bude středeční koncert moravského zpěváka, textaře, skladatele a multiinstrumentalisty Vlasty Rédla," láká návštěvníky na festival ředitel Městského kulturního střediska Tomáš Šimek.

Z předešlých ročníků je zřejmé, že u diváků budou opět sklízet velké ovace soubory ze zahraničí, a to především ze Slovenska. Nebude chybět ani exotika v podání souborů z dálného východu.

„Přijede také řada exotických souborů. Mezi ně bude zcela jistě patřit soubor z Taiwanu. Ale zajímavé budou i soubory z Kostariky, Peru, Jižní Koree a Indonésie. Diváky ale určitě zaujmou i soubory z Arménie, Gruzie, nebo Itálie," říká Tomáš Šimek.

Soubory nebudou vystupovat pouze na parketu v přírodním areálu, ale představí se také v ulicích města. Tyto krátké ukázky na náměstí a v přilehlém parku jsou lákavou podívanou pro obyvatele z města, ale i z okolí.Pro letošek je připravena i novinka.

„Jistým překvapením budou také nečekané krátké ukázky souborů v okolních městech. Soubory se představí například v Náchodě, Hronově, nebo Ratibořicích. Termíny zatím nejsou stanoveny. Bude to improvizované anečekané. Jen taková krátká pozvánka na festival do Červeného Kostelce," upřesňuje Tomáš Šimek.

České soubory
VSETÍN Vsacan
DUBŇANY Dúbrava
BUCHLOVICE Folklorní studio Buchlovice
ČERVENÝ KOSTELEC Hadářek
ŠPINDLERŮV MLÝN Špindleráček
SLATIŇANY Sejkorky


Nejbohatší program bude v sobotu

Nejbohatší program prý bude mít sobotní gala představení, kde bude probíhat také hlasování diváků o nejoblíbenější soubory. Ocenění si převezmou tři nejoblíbenější soubory. Vyhodnocena bude také cena starosty města.

Čtvrtek a pátek večer bude patřit také divákům, kteří budou mít příležitost zapojit se do zábavy a zatančit si na pódiu společně se soubory.

„Ani letos nebudou návštěvníci ošizeni o tradiční nedělní průvod souborů městem, který je u diváků velice oblíbený. Na ten se chodí podívat nejen místní občané, ale sjíždějí se i lidé ze širokého okolí," říká Šimek.

Novinkou bude řemeslný jarmark

Pro návštěvníky je připravena zajímavá novinka. Od čtvrtku až do soboty, vždy od 10.00 hodin po celý den před letním areálem probíhat řemeslný jarmark a dílny.

„Budou tam stánkaři kteří budou mít tradiční výrobky a budou tam i řemeslníci, kteří budou předvádět svoji zručnost. Staré řemesla si budou moci vyzkoušet i sami návštěvníci. Bude tam například dráteník, kovář a další umělecká řemesla. Bude to určitě zajímavé i pro soubory, které uvidí naše tradiční řemesla v praxi," upřesňuje Tomáš Šimek.

Zdárný průběh folklorního festivalu není závislý pouze na umění souborů, ale hlavně na přízni počasí. Pořadatelé doufají, že slunečné počasí bez deště vydrží i po celý příští týden.

Program 61. ročníku Mezinárodního folklorního festivalu

STŘEDA 19. srpna

18.00 hodin - SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ 61.MFF

21.00 hodin - KONCERT VLASTY RÉDLA

ČTVRTEK 20. srpna

18.00 hodin - FOLKLORNÍ SVĚT U NÁS (představí se zahraniční soubory)

22.00 hodin - TANČÍ CELÝ SVĚT (taneční zábava pro soubory a diváky)

PÁTEK 21. srpna

14.30 hodin - ZPÍVÁME A HRAJEME VE MĚSTĚ (soubory v ulicích města)

18.00 hodin - FESTIVAL JE V POLOVINĚ (vystoupení souborů)

22.00 hodin - ZÁBAVA S FOLKLOREM

SOBOTA 22. srpna

10.00 hodin - MŠE SVATÁ (v přírodním areálu)

14.30 hodin - ODPOLEDNE S FOLKLOREM (divácká soutěž o nejoblíbenější soubor)

18.00 hodin - DĚTSKÉ OKÉNKO (vystoupení dětských souborů)

20.00 hodin - GALAPŘEDSTAVENÍ (slavnostní vystoupení souborů)

NEDĚLE 23. srpna

10.00 hodin - PRŮVOD ULICEMI MĚSTA

12.00 hodin - MUZIKANTI HRAJTE (vystoupení lidových muzik)

13.00 hodin - LOUČENÍ S FESTIVALEM (závěrečné vystoupení souborů)