První snímek, pohádkovou komedii Přání k mání, přijel podpořit jeden z hlavních protagonistů, patnáctiletý Filip Antonio. Ten hned na začátku prozradil, že ačkoliv měl jako záskok připraveného kaskadéra, vlastně ho ani nepotřeboval, kaskadérské kousky si ve filmu zahrál sám. “Mám tam jednu scénu, kdy jsme na takovém ruském kole, které se ale zasekne zrovna, když jsme nahoře. Já měl slézt dolů a nabídli mi kaskadéra. Nakonec jsem to slezl sám,” prozradil Filip Antonio.

Druhé soutěžní promítání doslova odrežíroval Jiří Vejdělek. Jeho Tátova volha si velmi překvapivě odnesla 22,18 % prosmátého času, což je tak trochu paradox. “Ten film původně vlastně vůbec neměla být komedie,mělo to být spíš umělecké dílo. Já se ale neudržel a do příběhu jsem vložil vsuvky, které tam nepatří a jsou úsměvné,” přiznal se režisér. V besedě, která následovala po filmu, prozradil, jak pracovat s osmi herečkami najednou a jak moc členové štábu obětují pro film “Scény, které jsme točili ve volze, daly zabrat hlavně zvukařovi. Já a kameraman jsme se vezli v autě, zvukař v kufru.”

Ten “nefilmový” program v úterý ovládla hudba - hity legendárních Beatles zahrála novoměstská parta The Acoustics, folk-country styl zazněl v podání kapely Madam,české i světové hity jsme slyšeli díky uskupení Corebells a skvělé výkony předvedla děvčata z Domu dětí a mládeže Stonožka.

Alternativní scéna BIOPLANETA doslova zářila barvami - návštěvníci dostali příležitost naučit se sprejovat nebo si vyzkoušet pohyb na skatu. Vrátili jsme se zpátky v čase s historickou skupinou Novica a večer se promítali Samotáři.

Festival české filmové komedie v Novém městě nad Metují pokračuje.
Druhý festivalový den diváky rozesmáli Bajkeři a Věčně tvá nevěrná

Kateřina Dufková