Již od ranních hodin zde široké veřejnosti předváděli svůj um různí řemeslníci ze všech koutů naší republiky. Kolem stánků se dále linula vůně medoviny, perníkových srdcí a především čerstvého pečiva z kynutého těsta, tak zvaných trdelníků. Velký chumel lidí se tvořil i u stanoviště s templářskými víny z čejkovických sklepů.

 

Jsou úžasní


Jelikož řemeslnící z řad košíkářů, kameníků, krajkářek a dalších uměleckých odvětví se svými prsty uměli pořádně ohánět, dívat se bylo opravdu na co. Třeba u řezbáře Jana Vokouna z Třebechovic pod Orebem mohli lidé obdivovat již hotové vyřezané ovečky, betlém, slona, koně a další postavy.
„Jsem již pátá generace v naší rodině, která řezbářské práce provádí. Dělám tuto činnost celý život a velmi mě to baví,“ prozradil šikovný muž.
Um řemeslníků zaujal mimo jiných také Jiřinu Fléglovou z Nového Města nad Metují . „Moc se mi tu líbí. Ti, co vytvářejí všechny ty věci tady, jsou úžasní. Koupili jsme si mošt, sýr, dřevěné lžíce a také dýňová semínka v cukru. Ta jsou výborná,“ pochvalovala si Novoměšťačka.