Festival amatérského divadla Jiráskův Hronov je doplňován slavnostním dnem mučedníka Vavřince, který je patronem nejen kuchařů, hostinských, pekařů a pivovarníků, ale i studentů, každoročně. Bohatý zábavný program pro širokou veřejnost připravili studenti a zaměstnanci Střední školy hotelnictví a podnikání s podporou Královéhradeckého kraje a mnoha spolupracujícími subjekty či sponzory.

Vesele naladěný pestrý vavřinecký průvod se od školy z Čapkovy ulice vydal hodinu po poledni. Čelo průvodu, kterému hrál do kroku dechový orchestr mladých žáků Základní umělecké školy Hronov, tvořili studenti školy se symboly kuchařského a pekařského umění vavřineckými perníkovými srdci, pletencem a velkým koláčem. Na počest mučednického konce svatého Vavřince nesli také pořádnou uzenou vepřovou hlavu.

Cílem průvodu byl areál parku s přírodním amfiteátrem. I přes horké prosluněné odpoledne přilákal Vavřinecký den do Jiráskových sadů velké množství návštěvníků. Ti se raději drželi ve stínu stromů, kde konzumovali nabízené pochoutky a sledovali probíhající program.

V sadech na návštěvníky čekaly různé dobroty připravené studenty školy. Odpoledne lahodilo nejen mlsným jazýčkům, ale i zvědavým očím, neboť žáci předvedli také své dovednosti ve vyřezávání ovoce a zeleniny. Úspěch u dětí měl třeba dětský koutek s modelováním z mandlové hmoty a s různými soutěžemi.

Nejmenší účastníci nedělního odpoledne si mohli vyrobit vše, co jim fantazie dovolila. Jednotlivé soutěže a disciplíny byly vždy odměněny sladkou pozorností nebo oblíbenými samolepkami. Soutěže nemohly chybět ani na pódiu a tou nejpřitažlivější bylo pojídání ovocných knedlíků, kde nešlo o čas, ale o počet. Největším jedlíkem se stal Tomáš, který do sebe nasoukal neuvěřitelných dvacet sedm knedlíků a za vítězství si kromě drobných cen odnesl i uzenou vepřovou hlavu. Kromě soutěží vystoupil na pódiu i host programu, kterým byla herečka Eva Hrušková, která též dětem zahrála pohádku „Princezna se zlatou hvězdou".

Na závěr připravili studenti malou módní přehlídka profesního oblečení. (jim)