Celý projekt financuje bývalý profesionál a historik kouzelnictví Jaroslav Zach, který dokončený projekt předá občanskému sdružení Magická lóže M. S. Patrčky. „Slavnostní otevření muzea plánujeme zhruba na příští rok touto dobou,“ prozradil nám .


Celá expozice bude rozdělena do tří částí. První definuje a vysvětluje základní pojmy, nutí návštěvníka uvědomit si rozdíl mezi magií a kouzelnictvím, které má obecenstvo zabavit a ohromit pomocí triků. „Já nejsem kouzelník. Neumím kouzlit. Pouze pomocí triků hraji roli kouzelníka,“ vysvětluje Jaroslav Zach, který získal řadu kouzelnických ocenění včetně Magické hvězdy.


Druhá část je věnována samotné historii kouzelnictví, předním mistrům, historickým plakátům a rekvizitám. Poslední část tvoří magické práce Jaroslava Zacha - intarsie, koláže a asambláže. V muzeu bude též studovna a knihovna pro kouzelníky. Návštěvníci budou moci také zhlédnout nahrávky světových kouzelnických čísel.


Jaroslav Zach již od mládí shromažďuje historické materiály z kouzelnických divadel a pořádal řadu putovních výstav, během kterých se ale exponáty ničily. Postupně tedy vznikala myšlenka výstavby nového muzea.

Jaroslav Zach


Jaroměř má městské, vojensko–historické i železniční muzeum. A brzy k těmto třem přibude i muzeum kouzelnictví. „Jaroměř je jako kolébka kouzelnictví nejvhodnější místo. Právě odtud vyjelo první kouzelné divadlo v Evropě M. S. Patrčky, jehož památník stojí u kostela sv. Jakuba, kde byl pochován. S tímto městem je spojeno i další jméno – Jindřich Balzar z Josefova, světový manipulátor, který projel všechny kontinenty světa,“ vysvětluje třetí zdejší významý „kouzelník“ Jaroslav Zach.


Mnozí znají Michala Silorada Patrčku „jen“ jako spisovatele a básníka. Jeho kouzelnická kočovná činnost, ke které se uchýlil v naprosté peněžní nouzi, byla opomíjena záměrně. Životopisci Patrčku popisují jako národního buditele, vynechávají etapu života, kdy byl jako „potulný komediant“ terčem pohrdání.

(Markéta Volfová)