Nejčastěji se hlásili pánové s křestním jménem Jan. Početná porota, ve které zasednou známé osobnosti ze světa showbyznysu, bude vybírat už jen z finalistů. Těch bude celkem 12 (6 z České republiky a 6 ze Slovenska).

Na finalisty čekají večer čtyři disciplíny, včetně promenády ve spodním prádle. Pro vítěze jsou připraveny různé ceny, ale hlavně cesta na soutěže mužské krásy v Asii.

Letos zabodoval v jihokorejském Soulu Josef Karas. V soutěži krásy Mr. World obsadil český zástupce druhé místo.

Volba Muže roku České republiky se letos koná už pojedenácté, potřetí se porotci budou dohadovat o vítězi titulu Muž roku Slovenské republiky. Vloni Novotný uspořádal také klání nazvané Muž desetiletí. Utkalo se v něm deset finalistů, kteří v minulých letech v této soutěži vybojovali přední příčky. Mužem desetiletí se stal třiadvacetiletý Jakub Kauer z Jablonce nad Nisou.

Muž roku se koná v rámci charitativní akce Den dobrých skutků, jejíž součástí bude i zítřejší koncert Petry Černocké, který se uskuteční v Beránku. Ten bude věnován především postiženým z různých sociálních ústavů převážně náchodského regionu.

Výtěžek celé akce poputuje k postiženým do novoměstského Stacionáře NONA, dále do Pedagogického centra v Náchodě a také k Martinu Zachovi, loňskému vítězi Muže roku, který den po svém zvolení skočil nešťastně do rybníka Kačák, přičemž se vážně poradil a v současné době je na vozíku. Právě Zach bude předsedou poroty, která dnes zvolí Muže roku 2010.