„Před rokem 1989 býval Den Rudého práva, kdy tehdejší největší český deník oslavoval se svými čtenáři, tak jsme si ten nápad vypůjčili a pořádáme Den Výčepního listu,“ řekl ke zrodu každoroční akce vydavatel, filmař, tvůrce cínových betlémů a majitel Rodinného výčepu Petr Rýgr.

Na jubilejní akci kromě jiných dorazili známé osobnosti. Například sběratel Antonín Tichý ze Svobody nad Úpou, fotograf Bohdan Holomíček, majitelé Galerie Veselý výlet a vydavatelé stejnojmenného periodika Pavel a Míňa Klimešovi z Pece pod Sněžkou. Dále to byli fotograf Ctibor Košťál z Trutnova, kameraman Miroslav Janek, který po tragicky zemřelém režiséru Kouteckém dokončil film, Občan Havel, dále dvorní režisér Havlových her Andrej Krob, mluvčí náchodské policie Eva Prachařová, novoměstský fotograf Zdeněk Němeček, disidentka Dana Němcová, spisovatel a propagátor díla Bohumila Hrabala Tomáš Mazal či Petr Tyč, v civilu tajemník MěÚ v Novém Městě nad Metují, ale v Rodinném výčepu dobový výčepní.

Pohoda, kultura a pospolitost přátel

„Já sem jezdím proto, že Rýgrovi jsou moje krevní skupina. Je tady vždycky inteligentní zábava, přátelské ovzduší, je to oáza klidu a pohody v tomto uspěchaném světě,“ uvedl sběratel Tichý.

Spisovatel Mazal potkal Petra Rýgra před lety a slyšel o něm legendy. „Myslel jsem si, že je to někdo jako Alois Jirásek nebo Božena Němcová. Pak jsem ho jednou potkal v jedné hospodě u Přelouče a zjistil, že skutečně existuje a přijel za ním do Přibyslavi,“ svěřil se Mazal, jenž Rýgra považuje za blouznivce českých hor.

Desátý Den Výčepního listu provázel opět bohatý kulturní program. Vysunovací jeviště, jehož pozadí tvořila horní část vagónu opatřená nápisem Smíšený obchod komediantský, na úvod patřilo stálici Rodinného výčepu a rodinnému zlatu, loutkoherci, zpěvákovi Víťovi Marčíkovi, který uvedl nevšední a vtipně podanou pohádku Šípková Růženka.

Po přestávce, kdy mladé kolportérky rozdávaly mezi početnými diváky čerstvé číslo Výčepního listu, představil spisovatel Mazal přílohu listu Ty dvě holky z Kostelce… a třetí z Černé hory? Tento Mazalův drobný spisek je příběhem kdysi mladých a krásných dívek, do nichž se zamiloval mladistvý budoucí slavný spisovatel Josef Škvorecký.

„Teď do zdejší zábavy přineseme trochu té intelektuálštiny,“ prohlásil těsně před divadelním představením Zahradní slavnost Andrej Krob, dvorní režisér her Václava Havla. V absurdní komedii lidského života a bytí se jako herec poprvé představil také Petr Rýgr v roli Petra. Dlužno dodat, že měl jednu repliku, ale publikum si získal. „Hrát Havlovy hry není snadné,“ prohlásil po představení.

Při slavnosti nechyběla hudba, tentokrát blues v podání dvojice Beňa a Ptaszek. V kině pro devět diváků se promítaly Rýgrovy filmy Na Methuji a Na Hvězdu, děti před Rodinným výčepem pobavil kouzelník. „Na Den výčepního listu, aspoň mám ten dojem, jezdí rok od roku více lidí. Je tady skvělá atmosféra a vždy velmi kvalitní program,“ konstatoval trutnovský fotograf Košťál, který po celý den trpělivě přemlouval účastníky, aby křídou na tabuli napsali nějaké poselství pro budoucí generace nebo vytvořili kresbu, s níž je potom vyfotil do výčepního alba.

Mluvčí náchodské policie Eva Prachařová se po krátkém přemlouvání nechala zvěčnit s tabulí, na níž napsala: Všem krásný den, modré nebe a čisté myšlenky. Novoměstský fotograf Němeček namaloval zajíce, kterého doplnil textem Už nejsem zajíc a tajemník Petr Tyč tabuli svěřil za záhlaví X. Den Výčepního listu dodatek „Je ještě lepší než 20. ročník slavnosti Rudého práva!“

(Hynek Šnajdar)