Přes třicet metrů vysoký smrk ztepilý byl zkrácen na požadovaných 22 metrů a pomocí jeřábu naložen na trajler. Ještě ten večer ho specializovaná firma převezla před hlavní město.

„Přímo na místo ho přepravíme v noci z pondělí na úterý. Do té doby bude uložen na Libuši. Přesun po Praze začne kolem půlnoci a bude trvat maximálně dvě hodiny. Samotné usazení zabere zhruba hodinu,“ upřesnil Petr Hozák, produkční ředitel společnosti Taiko, která je provozovatelem Vánočních trhů na Staroměstském a Václavském náměstí. Kmen bude 1,8 metru zapuštěn v zemi a ve třetinách zajištěn dvěma objímkami a kotvicími lany.

Zhruba osmdesátiletý smrk vytipovali pracovníci Krkonošského národního parku. Průměr kmene byl ve výšce 1,3 metru 72 centimetrů. „Plně vyhovuje našim podmínkám, aby mohl stát v centru Prahy. Má krásné pravidelné a husté větve a byl dobře dostupný pro techniku,“ chválí letošní výběr Hozák.

Minulý týden strom zkontrolovali dendrologové z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Posoudili jeho zdravotní stav, vitalitu a kvalitu dřeva. „Odebrali jsme šetrně vzorky, které v laboratoři zpracujeme. Už teď ale mohu říct, že je strom vhodný pro instalaci,“ potvrdil vhodnost výběru Jan Tippner z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně.

Vozidlo se stromem čekalo do sobotního večera nedaleko místa pokácení, v obci Rudník. Po 20. hodině se pak po trase Trutnov, Jaroměř a odtud po hradecké dálnici vydalo k Praze.

Celkově je to již čtvrtý strom z Krkonoš, který bude zdobit Staroměstské náměstí. První byl pokácen v nedalekém Lánově, vloni a předloni v Rudolfově údolí v Janských Lázních. I příští vánoční strom bude pravděpodobně z Krkonoš.

Loňský vánoční strom na Staroměstském náměstí.

Největší pražské Vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí letos potrvají dvaatřicet dnů. Začnou 1. prosince a potrvají do 1. ledna 2008. Krkonošský smrk se slavnostně rozzáří 1. prosince v 17 hodin.