Dvoudenní setkání odstartovala v pátek večer v někdejší kreslírně bývalého klášterního gymnázia řízená ochutnávka vín pro pozvané hosty prokládaná uším lahodící hudební upoutávkou na sobotní koncert Jocose Jazz s Elenou Suchánkovou.


Součástí večerního dýchanku byla i dobročinná aukce vín, jejíž výtěžek je určen na podporu projektu „Máme rádi Broumovsko“. Licitátor nabízel celkem deset špičkových tekutých „objektů“, jež se vydražily za 136 tisíc korun. Tato částka byla přibližně o padesát tisíc korun vyšší než v loňském roce, což zástupce pořadatelské Agentury pro rozvoj Broumovska Jana Školníka velice potěšilo. „Takovýto zájem o možnost podpořit projekt Máme rádi Broumovsko nás utvrzuje v tom, že jdeme správnou cestou,“ říká Jana Školník, a pro vysvětlení dodal, že v letošním roce částka pomůže realizovat aktivity zaměřené na rozvoj regionu především v oblastech vlastivědných, kulturních a orientovaných na kladný vztah k prostředí.


V sobotu program Vinum et Cetera pokračoval na klášterním nádvoří veřejnou ochutnávkou toho nejlepšího z kolekce Salónu vín ČR. Ta byla provázaná s kulturním programem spojujícím mladé hudebníky ze ZUŠ v Polici a Broumově, místní interprety muzikálových melodií s profesionály nejlepší úrovně. Ty zde letos zastupoval již zmiňovaný Jocose Jazz, kde exceloval výtečný vibrafonista Radek Krampl a o vrchol večera se postaral démonický hlas Eleny Suchánkové, které ani nevadilo, že ji i s kapelou a posluchači intenzivní liják zahnal zpívat do loubí vstupu na klášterní nádvoří