Devátý ročník výstavy nabízí novinky: kolekce hroznového vína či ořechů.

Zahradu východních Čech Radost – Krása – Užitek najdou návštěvníci v sokolské zahradě, sokolovně a nové budově.

„Smyslem naší rozsáhlé akce, která si získala jak u odborníků, tak u laiků, velký ohlas, je, aby každý odcházející získal na tradiční výstavě vědomosti. Jak co pěstovat, jak ošetřovat a co se týká samotného ovoce a zeleniny, jak také skladovat. Není vždy jednoduché uchovat původní tvar a chuť cestou ze záhonků až na samotný stůl,“ uvedl Josef Helmich za pořadatele akce.

Podotkl, že pro samotné organizátory je velkou pochvalou slovo odborníků. Ti tvrdí, že zahrádkářská expozice a její doprovodné programy jsou na velmi vysoké úrovni. „Loni nás navštívili vysocí odborníci a s překvapením komentovali, že výstava přináší mnohé cenné informace pro pěstitele do budoucnosti. Nabízí řadu exponátů, které se teprve dostávají z pěstitelských ústavů a čeká je dlouhá cesta, než dorazí na trh za zákazníky,“ tlumočil chválu Helmich.

Každým rokem organizátoři zahrádkářské výstavy, kterou pravidelně navštěvují tisíce lidí nejen z Rychnovska, ale i celého Královéhradeckého. Pardubického kraje a dalšího širokého okolí, přicházejí s novinkami. „Letos nabízíme velmi zajímavou samostatnou kolekci hroznového vína, vlašských ořechů, méně známého ovoce. Fanoušci jablek jistě rádi uvítají ucelenou kolekci, která nabídne jak novinky, tak jablka oblíbená našimi předky,“ řekl Helmich.

Pokračoval, že v samostatných expozicích jedenáct nejlepších Základních organizací Českého svazu zahrádkářů východních Čech představí svou činnost, výsledky prací a samozřejmě návody, jak úspěšně trávit volný čas. „Nosným prvkem však bude tradiční ukázka ovoce od třech šlechtitelských ústavů, které dají i návod a směr pro pěstování jádrovin, peckovin na našich zahrádkách,“ vysvětlil jeden z hlavních organizátorů. Podotkl, že také různé ochutnávky a gastronomie ze zahrádkářské produkce bude dalším zpříjemněním. V zelenině bude především expozice osmi druhů brambor doplněná návody, jak je pěstovat a konzumovat, čtrnáct odrůd paprik z Nymburska a kvalitní sadbový česnek, který je mnohdy problém sehnat ke koupi.

V TVORBĚ SE FANTAZII MEZE NEKLADOU!

SOUTĚŽ O NEJLEPŠÍ MISKU OVOCE A ZELENINY je rovněž na výstavě Zahrada východních Čech tradicí. Každoročně se do ní přihlašuje několik samotných nebo skupinových aranžérek, které se snaží umístit co nejlépe. Jejich výtvory jsou vždy velmi originální. Vystavovatelé jsou často spíše amatéry, než profesionály a tvorbou tak stráví třeba i několik hodin. Jejich příspěvky nejsou jen pouhým poskládaným ovocem na misce, ale zobrazují například zvířata, budovy či jiné neobvyklé věci, které si nekladou mezí. Spíše než na zeleninové aranžmá se podle minulých ročníků účastníci zaměřují raději na ovoce. Každá soutěžní miska má přiřazené své pořadové číslo. Podle něho pak návštěvníci mohou hlasovat pro tu nejhezčí. Soutěž bude zahájena v první den výstavy ( dnes přesně v 9.00 hodin) a potrvá až do neděle. Přesně v 16.00 hodin bude ukončena a dojde na sčítání hlasů. Nejlepší miska bude odměněna pohárem s upomínkou na konaný ročník výstavy.

Zahrady okrasné, nebo užitkové?

V západní Evropě se kvůli vysokým cenám vracejí k pěstování zeleniny a ovoce.

ČASTOLOVICE - V Česku se ustupuje od klasických záhonů. Do popředí se dostávají okrasné zahrady.

Pořadatelé výstavy nemohou zmíněný trend ignorovat a kolekce tomu přizpůsobují. „Okrasné dřeviny, miniatury bonsaje, to jsou další exponáty pro oko,“ uvedl za organizátory Josef Helmich jedny z mála příkladů, co letošní Zahrada východních Čech nabízí. Na český boom v okrasných zahradách pořadatelé reagují třemi sekcemi, kde návštěvníci najdou okrasné dřeviny, celou řadu thújí, ale i stále modernější jezírka. Právě jejich budování dostává na akci velký prostor. Návštěvníci uvidí nejen možnosti, jak jezírka mají vypadat, ale dozví se, jak je projektovat.

Hitem jsou okrasné jehličnany. I tady „nastoupí“ poradenská služba, která se zaměří na současný stav zahrady a poradí, které dřeviny se sem hodí. „Zájemci se seznámí s řadou možných námětů a návodů, jak zbudovat zahradu, aby působila přirozeně a plnila svůj účel. Důležité je, stejně jako u řady dalších plodin, složení půdy, hnojení a další starost o keře a stromy,“ vysvětlil Helmich.

Podotkl, že v západní Evropě však trend okrasných zahrad postupně ustupuje a majitelé se opět vracejí ke klasickému pěstování ovoce a zeleniny. „Měl jsem možnost mluvit s kolegy z Německa, kteří mi to potvrdili. V západní Evropě stále roste cena ovoce a zeleniny a zahrádkáři zjišťují, že levnější je, když si oblíbené plody vypěstují sami. U nás je všechno trošku opožděné, takže velký návrat očekáváme až za pár let,“ reagoval Helmich.
Ujistil však, že na své si přijde zcela každý, kdo rád něco pěstuje. Výstava nabízí doslova všechny oblasti ze zahrádkářství.

ČASTOLOVICE - Příchozí, kteří navštíví devátou, rozsáhlou výstavu Zahrada východních Čech, čekají také vzácné exempláře mnohých okrasných květin. Mezi celou škálou nebudou chybět ani jiřiny a jiřinky nebo chryzantémy. „Máme tu exempláře, které teprve na jaře získaly jméno a mezi pěstiteli nejsou ještě známé,“ informoval za pořadatele Josef Helmich. K vidění jsou květiny z Nizozemska, zmíněné chryzantémy z Havlíčkobrodska , begónie z Pardubicka a poprvé budou vystaveny pokojové rostliny, které si získávají stále větší oblibu především kvůli svým ozdobným listům, a květy z Ústí nad Orlicí. Někteří pěstitelé se upnuli k rostlinám téměř exotickým. Mezi ně patří kaktusy a sukulenty. Ty v zajímavé expozici představí rychnovští kaktusáři.

Zahrada východních Čech nabízí všem návštěvníkům také poradenskou službu v široké oblasti zahrádkářského odvětví. „V poradně máme dva lidi, kteří budou odpovídat na různé dotazy a vysvětlovat, co a jak se pěstuje. Pro každého začínajícího, ale i pokročilého pěstitele, který se chce pustit do nějakých novinek jsou názorné rady to nejcennější,“ vysvětlil za organizátory Josef Helmich.

Zajímavým bodem velkolepé výstavy má být i porovnávání ovoce od velkopěstitelů a drobných zahrádkářů. Příchozí se mohou těšit na nejrůznější ukázky pěstitelských úspěchů z Královéhradecka, Pardubicka, Náchodska , Jičínska, Trutnovska, Ústeckoorlicka, Chrudimska a Rychnovska. Akce nabízí i prezentaci nových odrůd od šlechtitelů ovoce a velkopěstitelů, Nosným programem bude tradiční ukázka od třech šlechtitelských ústavů, které představí, jak pěstovat jádroviny a peckoviny v našich klimatických podmínkách.

Správný zahradník, ať se jeho pěstitelská záliba ubírá jakýmkoli směrem, potřebuje mít doma i nářadí. Právě přehlídka náčiní, novinek, ale i skleníků, zahradního nábytku, keramických květináčů a podobně je také nedílnou součástí víkendové výstavy. Pěstitelé se dozví, které nářadí je na co vhodné, jaké trendy jsou například v sekačkách, které nářadí je in a řadu dalších cenných rad. Právě kvalitnní a dobře zvolené nářadí je jedním z potřebných bodů k cestě za pěstitelským úspěchem.