A to: Etika v myslivosti (96 stránek, 55 obrázků) a druhá rovněž velmi zajímavá a původní knížka Zvěř, lov, myslivost v naší heraldice a filatelii (120 stránek, barevné obrazové přílohy). Obě původní knížky vyšly zde v prvním vydání s ilustracemi Miroslava Míči v edici Myslivost do kapsy.

Literárně velmi plodný myslivecký autor Jaromír Kovařík v první recenzované knížce aktuálně reaguje na potřeby současných myslivců, kterým přináší zasvěcené a důkladné poučení o etice, tj. nauce o morálce, mravnosti, soustavě mravních norem a mravním kodexu. Kovařík obsah a látku své původní a velmi zdařile zpracované knížky rozvrhl do 10 promyšleně koncipovaných kapitol se dvěma obrazovými přílohami. Po úvodu a pohledu do minulosti a citaci klasiků o morálce v myslivosti uvádí Kodex myslivosti C.I.C. a pohled na naší myslivost v současnosti včetně etických „zákonů” myslivosti. Pojednává dále o osobnosti myslivce, mysliveckém odívání, zvycích i tradicích a připomíná významy myslivosti. Brilantně je zpracována kapitola Myslivečtí patroni, o svatém Hubertovi a svatém Eustachovi i jejich legendách a památkách na území naší vlasti. Dále autor cituje Hromasovo Desatero naší myslivosti. Přetiskuje Podtřemšínského Písně a Vrbovu úvahu o myslivecké duši. Po krásném závěru následuje obrazová příloha 24 reprodukcí k sv. Hubertovi a sv. Eustachovi. Kovaříkova monografie Etika v myslivosti aktuálně odpovídá na celkový úpadek morálky v současné české společnosti, ve veřejném i soukromém životě, na rozmach tzv. „moderního pytláctví a pytlačení”, tolik znepokojující čestné myslivce. Kniha se velmi vhodně vemlouvá do svědomí našich současných myslivců a vyzdvihuje morální přínos myslivosti pro ušlechtilé a mravně se chovající myslivce.

Přínosná je druhá Kovaříkova přehledná a souhrnná monografie Zvěř, lov, myslivost v naší heraldice a filatelii. Ta totiž komplexně, přehledně a srozumitelně pojednává o ikonografické inspirativnosti naší zvěře, lovu a myslivosti heraldice, tzn. ve znacích a erbech a v naší československé i české filatelii v letech 1918-2008. Cenné jsou nejen textové a poučené Kovaříkovy informace, ale též důležité názorné obrazové barevné přílohy: erby měst a obcí a erby osob a rodů a barevné reprodukce poštovních známek Zvěř a myslivost v naší filatelii. Tato kompletní monografie uspokojí svou přehledností, výčtovou komplexností i vybranými obrazovými přílohami především laiky a zajímavá je též pro odborníky. Shrnuje totiž poznatky z mnoha dílčích statí a pojednání už dříve publikovaných, ke škodě věci však jejich soupis bibliografických citací chybí. Knížka dokládá podnětnost, inspirativnost naší zvěře, lovu i myslivosti pro výtvarné ztvárnění v heraldice i ve filatelii. Autor také touto odbornou, populárně naučnou knížkou opětovně prokázal svou zběhlost a erudici v kulturní historii československé myslivosti. Recenzované Kovaříkovy knížky obohacují naší mysliveckou literaturu tentokrát o výtvarnou a ikonografickou tematiku i o vhled do problematiky myslivecké etiky, což je víc než sympatické.

Kovaříkovy práce jsou tradičně přínosné a podnětné svým komplexním i výtvarným zpracováním. Autorovi panu docentu Jaromíru Kovaříkovi (82), stále čilému lékaři-neurochirurgovi, za obec myslivců děkuji a gratuluji ke zdařilým, hodnotným a přínosným knížkám, jež potěší myslivce a také historiky, heraldiky a filatelisty, studenty, knihovníky i kulturní veřejnost.

(Jiří Uhlíř)