Ke konci roku 2011 koupila a v průběhu minulého roku zrestaurovala relativně rozměrný obraz Zimní krajina z roku 1909 od významného malíře počítaného ve své době k nejslavnějším – Julie Jeljeviče von Klevera (1879 – 1924).

Zimní krajina z roku 1909 od významného malíře počítaného ve své době k nejslavnějším Julie Jeljeviče von Klevera.Kromě tohoto počinu má galerie s ruským malířstvím další plány. V roce 2015 chce totiž otevřít expozici ruského malířství výhradně ze sbírky náchodské galerie. „Současně s tím uvedeme její vědecký katalog, který sbírku shrne, popíše, zhodnotí, obrazově kompletně zdokumentuje a představí. Věřím, že tento ediční čin, na který naše galerie čeká dlouhá desetiletí, se bez kompromisů podaří, výstava promluví a zapůsobí," řekl ředitel galerie Jan Kapusta.

Posteskl si, že nákup děl ruské provenience je stále obtížnější: „Ekonomické limity jsou pro organizaci našeho typu nepřekonatelné. Občas se ale přihodí, že na nějaké zajímavé akvizice přece jen dosáhneme."

Specializace na ruské malířství 19. a 20. století byla galerii stanovena v roce 1967. Vlastní skromný fond ruské kresby a malby byl postupně rozšiřován převody a především nákupy. Do současnosti se podařilo získat početný soubor maleb, kreseb a grafiky ruských umělců 19. století patřící ke třem nejvýznamnějším sbírkám ruského umění u nás.

„Sbírka představuje díla známých i méně známých ruských umělců, představuje výsledky dlouholeté specializované a ediční práce naší galerie a restaurátorské péče o tento fond," dodal Kapusta.

Hynek Šnajdar