Pojďme si připomenout nejznámější vánoční zvyky.

Lití olova

Pokud jste už na tuhle tradici zapomněli, určitě se vám vybaví alespoň nezapomenutelná scéna z filmu Pelíšky, kdy za asistence celé rodiny lil olovo do vody Jiří Kodet. Olovo, které má nízký bod tání a dobře a rychle se roztaví, lili naši předci o štědrém večeru do nádoby s vodou. Z vytvořených odlitků pak zkoušeli odhadnout komu, nebo čemu se tvar podobá a co toho, kdo olovo lil, v příštím roce čeká.

Pouštění lodiček

Malé lodičky ze skořápek vlašských ořechů opatřených malou svíčkou, to není jen poutavá podívaná a námět pro vánoční pohledy. Také tento zvyk měl napovědět více o osudu rodiny. Skořápkové lodičky plující po vodní hladině v lavoru naznačovaly, kdo se vydá do světa, pokud právě jeho lodička dopluje k okraji nádoby, kdo se bude držet doma, jestliže se jeho loďka drží více u středu, a kdo bude dlouho zdráv, když svíčka na jeho loďce nejdéle svítí.

Krájení jablka

Také tento zvyk, podobně jako i další, je spojen tak trochu s osudem. Rozkrojit na štědrý večer jablko znamenalo víc, než jen podělit se s ostatními o ovoce. Pokud se po rozříznutí v polovině kolmo na stopku objevila v řezu hvězdička, znamenalo to štěstí. Objevil-li se ale tvar čtyřcípé hvězdy, nebo, chcete-li, křížku, pak někdo z přítomný v následujícím roce těžce onemocní nebo zemře.

U stolu

Několik zvyků se udržuje také u štědrovečerního stolu. Mimo to, že by se na něj mělo prostírat vždy o talíř víc pro případného hosta a pod talíře se vkládá zlatý peníz či šupiny z kapra, aby byl v následujícím roce zajištěn dostatek peněz, platí také další důležitá zásada. Jak jinak, opět se týká osudu a zdraví přítomných. Od štědrovečerního stolu se podle ní nemá vstávat, i kdyby vám někdo bušil na dveře a večeře by měla skončit pro všechny najednou. Ten, kdo by vstal od stolu dřív, do roka zemře.

Pro nezadané

Ale dosti chmur. Tady je několik tipů pro nezadané dívky.

Když se dívka nemůže rozhodnout mezi nápadníky, napíše jejich jména na papírek a dá do knedlíků, které připravuje. Partnerem pak bude ten, jehož jménem označila první knedlík, který rozkrojí.

Následující zvyk je dnes možné udržovat spíše na vsích. Máte-li doma svobodnou dívku a k ní i kurník, ať na něj slečna zaklepe střevícem. Jestliže se jí ozve slepice, zůstane svobodná. Ozve­li se ale kohout, má vyhráno ona i vy, protože do roka je z domu.

I poslední rada se týká nerozhodných dívek, které víc věří znamením, než vlastnímu srdci. Třese­li taková dívka bezem, pak z domu, u kterého jako první zaštěká pes, je její nastávající.