Zoo chová tato vzácná zvířata od roku 1973. Současný pár přišel ze Singapuru v roce 1989 s třemi dalšími mláďaty. Před devatenácti lety měřil kolem třiceti centimetrů, v dnešní době má samec kolem 4 metrů a je asi 300 kg těžký, samice měří kolem tří metrů a váží asi 120 kg. Po svém příchodu je měl zoolog ve své kanceláři v akvateráriu velkém asi 100 cm x 75 cm, dnes obývají asi 100 metrů čtverečních v rozlehlé expozici v pavilonu Vodní světy. Zvířata se sice již dříve pářila, ale až do letošního roku se nepodařilo, aby samice nakladla vajíčka do hnízda. Jako mladá si sice hnízda budovala, ale v tu dobu vejce nesnášela. Když začala později vajíčka snášet, zase si nedělala hnízdo. Nejvíce ji rušil samec, takže neměla dostatek klidu a vejce snesla třeba do vody. V letošním roce přistoupili chovatelé v době páření a procesu, který předchází snůšce mláďat, k mimořádným opatřením. Skla, která expozici ohraničují, byla zakryta černou fólií, návštěvníci mohli krokodýly pozorovat pouze malými vystřiženými okénky. Po páření byla expozice zábradlím rozdělena na dvě části, tak, aby samice měla klid na budování hnízda a snůšku.

A tuto neděl(31, března) byla snaha všech korunována úspěchem. Samice vajíčka nakladla do samostatně vybudovaného hnízda kolem jedné hodiny v noci a hned ráno je ošetřovatelé přemístili do líhně. Všechna vajíčka byla očíslována, vyfotografována, změřena a zvážena. Asi po deseti dnech bude možné je prosvítit a zjistit, zda jsou oplozena. Pokud tomu tak bude, asi za tři měsíce se vyklubou malí krokodýlkové.

Byl by to opravdu ojedinělý úspěch, protože do současné doby se podařilo v Evropě odchovat pouze jedno mládě ve španělské zoo. V přírodě patří tito obrovští krokodýli k velmi ohroženým druhům, na některých místech svého výskytu, např. v Thajsku, již byli úplně vyhubeni. Na Jávě, Sumatře a Borneu, v místech s rychlou současnou devastací biotopů, jejich počty prudce klesají. Právě v těchto dnech probíhá v Bangkoku konference odborníků z celého světa, kde se jedná o záchraně tomistom a zřízení chráněných rezervací v Thajsku, kam by tato zvířata mohla být vysazena. V zoologických zahradách není možné je kvůli velikosti chovat ve větších skupinách, samci mohou měřit až přes 5 metrů. Bez pomoci člověka jsou tito příslušníci starobylého druhu, žijícího na naší planetě již 210 milionů let, odsouzeni k zániku.

(Jana Myslivečková)