Trasu napříč regionem jsme ve středu 2. června projeli vozem Škoda Fabia 1.2 HTP a zjistili, co vás na ní čeká.

Naše cesta začala na celníky již půl roku opuštěném hraničním přechodu Náchod. Z polské strany hranic stojí dvě čerpací stanice Shell a Orlen. Cena paliv u nich byla shodná: při aktuálním kurzu 1 Pln za 7,30 korun vycházel natural 95 u našich severních sousedů na 34,60 korun a diesel na necelých 35 korun za litr.


V pravé poledne jsme se rozjeli přes centrum města Náchod, kde nás překvapivě nečekala žádná nepříjemnost v podobě dopravních omezení nebo dopravní zácpy. Na necelém třetím kilometru trasy jsme minuli čerpací stanici Benzina (natural 95: 32,90 Kč, diesel 35,10 Kč). Z města jsme vyjeli bez zdržení a vyrazili ku České Skalici. Pod Vysokovem míjíme čerpací stanici Shell (natural 95: 33,50 Kč, diesel: 35,70 Kč) a čeká nás prakticky jediné místo na trase, kde se dá jet svižněji. Úsek mezi Náchodem a Českou Skalicí ale mnohdy řidiče svádí k riskantnímu honění vteřin, a tak bývá i místem těžkých dopravních nehod. K jedné z nich, při níž vyhasl život mladé řidičky, zde došlo před týdnem…


Na okraji České Skalice projíždíme kolem další čerpací stanice Benzina, vzdálené od začátku naší cesty 12,5 kilometru. Ta je výhodná pro ty řidiče, kteří potřebují natankovat: litr naturalu 95 zde pořídí za 32,50 Kč a diesel za 34,90 Kč. I průjezd tímto městem, které dlouhodobě čeká na obchvat, byl hladký.


Následovalo několik na sebe navazujících vesniček. Na silnici nebylo žádné omezení, uzavírka ani objížďka. Přijeli jsme do Jaroměře, kde podél cesty stojí dvě čerpací stanice Benzina, jedna blíže centru (natural 95: 32,80 Kč, diesel 35,90 Kč), druhá na okraji města (natural 95: 32,60 Kč, diesel: 35:70 Kč).


Tam jsme naši výpravu ukončili, trasu dlouhou sedmadvacet kilometrů jsme při dodržování povolených rychlostí ujeli za 35 minut. Průměrná spotřeba vozu Fabia byla 4,8 litru na sto kilometrů a průměrná rychlost 49 kilometrů za hodinu.


Policisté kontrolují povolenou rychlost


Hlídku dopravní policie jsme potkali v ulici Polská, která spojuje hraniční přechod Náchod s centrem města.


Dva policisté tam v odpoledních hodinách dohlíželi na dodržování pravidel silničního provozu. „Zaměřujeme se především na překročení nejvyšší povolené rychlosti,“ uvedl policista Petr Netík, a pro upřesnění dodal, že dopoledne měřil se svým kolegou rychlost u Bohuslavic nad Metují. „Vpodvečer nás čeká Říkov,“ doplnil ho kolega Tomáš Vorlíček.


Projíždějící automobily kontrolovali pomocí radaru s laserovým paprskem. Ten po zacílení na konkrétní vůz rychle vypočítá jeho rychlost a v případě překročení pořídí fotografii s uvedenou rychlostí, dnem a místem prohřešku. „Rychlostní limit je na radaru možné nastavit, naměřené hodnoty pod tímto limitem pak nejsou radarem registrovány,“ vysvětlil dopravní policista Tomáš Vorlíček.


Limit byl nastaven lehce nad povolenou padesátku, existuje tak tolerance malého překročení povolené rychlosti. Když ale řidič překročil i tolerované maximum, musel už zaplatit pokutu. O tisícikorunu tak bude chudší řidič, který spěchal do práce a nekompromisní laser mu naměřil rychlost 63 kilometrů v hodině.

(Ondřej Bednář)