Ten měl opravdu velké štěstí, protože přejížděl přes přechod pro chodce, aniž by sesedl z kola a dechová zkouška navíc v jeho dechu odhalila alkohol. „Šedesátiletý cyklista, který jel směrem od centra města v místech Na Rybárně, zabočil vlevo a přejížděl přes přechod pro chodce na levou stranu komunikace. Přitom zřejmě přehlédl ve směru od centra jedoucí vůz Citroen Jumper a vjel mu do cesty,“ popsala mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Řidič dodávky se snažil střetu zabránit a strhl řízení vlevo na ochranný ostrůvek a přitom si poškodil levý disk a pneumatiku. Pravým zpětným zrcátkem srazil cyklistu na vozovku. „Cyklista byl převezen na vyšetření do nemocnice a následně byl bez zranění propuštěn domů. Odborná dechová zkouška, které se podrobil ještě před převozem na vyšetření, odhalila v jeho dechu 0,8 promile alkoholu,“ uvedla mluvčí.

Řidič citroenu měl dechovou zkoušku na alkohol negativní. Dopravní policisté nehodou dále vyšetřují. „Cyklisté jsou účastníci silničního provozu a musí dodržovat pravidla. Pokud není instalován přejezd pro cyklisty, musí cyklista při překonávání silnice po přechodu pro chodce sestoupit z kola a přejít jako chodec vedoucí kolo. Jinak je cyklista brán jako řidič nemotorového vozidla a při vjetí do silnice musí dávat ostatním jedoucím vozidlům přednost v jízdě. Stejně tak nesmí cyklista jet na jízdním kole pod vlivem alkoholu,“ zdůraznila policejní mluvčí.