Pro některé motoristy jízda po mokré silnici nedopadla moc dobře. Na skutečnost, že pneumatiky na mokré silnici snadněji uklouznou a auto může dostat smyk, doplatilo hned několik motoristů.

Volkswagen šel přes střechu

V neděli 9. září tak dopravní policisté vyjížděli ke čtyřem nehodám, které se staly za deště. Dvě skončily bez zranění, jedna se zraněním lehkým, a při jedné utrpěla řidička těžké zranění.

"Krátce po jedné hodině odpoledne nejprve řidička vozu Volkswagen, jedoucí ve směru od Červeného Kostelce na Červenou Horu zřejmě při průjezdu pravotočivou zatáčkou nepřizpůsobila svoji rychlost mokré vozovce a dostala smyk. S autem vyjela do levého příkopu, kde se s ním obrátila přes střechu," popsala první nehodu tisková mluvčí náchodské policie Eva Prachařová s tím, že řidička při nehodě utrpěla lehké zranění. Alkohol byl na místě vyloučen.

Peugeot se po smyku zastavil o strom

Mnohem méně štěstí v podobné situaci měla řidička vozu Peugeot 406, které před druhou hodinou jela od Brzic směrem na Chvalkovice. "Při průjezdu pravotočivou zatáčkou dostala na mokrém povrchu vozovky smyk a vjela do pravého příkopu, kde narazila do stromu. Při nehodě utrpěla řidička těžké zranění, dva nezletilí spolujezdci lehká zranění a další dospělý spolujezdec vyvázl bez zranění," uvedla k dalšímu karambolu policejní mluvčí, a dodala, že vzhledem ke zranění nemohla být provedena dechová zkouška a ke zjištění alkoholu byl nařízen odběr krve.

Střety s protijedoucím vozem bez zranění

Mokrá silnice se podepsala i na zbývajících nedělních nehodách, ty se už naštěstí obešly bez zranění.

Po třetí hodině odpoledne to na mokré silnici uklouzlo řidiči Nissanu, který jel od Náchoda k Dolní Radechové. Ve smyku zachytil o protijedoucí vůz Hyundai a následně narazil do opěrné zdi podél komunikace. Dechová zkouška na alkohol byla negativní.

"Poslední nedělní nehoda se stala před sedmou hodinou večer v Novém Městě nad Metují, kdy řidič ve Škodě Octavii dostal smyk v levotočivé zatáčce u vjezdu na náměstí, vyjel do protisměru a čelně se střetl s protijedoucím Volkswagenem, který odhodil na sloup veřejného osvětlení," popsala nehodu Eva Prachařová. I tato nehoda skončila bez zranění a ani zde řidič nebyl pod vlivem alkoholu.

Tatra vytlačila Peugeota do škarpy

A protože déšť se snesl na náš kraj i v pondělí navečer, tak dopravní policisté vyjížděli k nehodě na mokré vozovce v Hořenicích u Jaroměře.

"Řidič nákladní soupravy Tatra s návěsem dostal v pravotočivé klesání na mokré vozovce smyk a návěsem vjel do protisměru. Tam vytlačil ze silnice osobní automobil Peugeot, jehož řidič skončil i s autem v travnatém příkopu. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, alkohol byl u obou vyloučen dechovou zkouškou. Na vozidle a betonové propusti, do které auto následně narazilo, vznikla celkové škoda přesahující 125 tisíc korun.

Když prší, snižte rychlost vozidla

A co pro deštivé dny doporučují policisté řidičům? "Když prší, snižte rychlost vozidla a pamatujte na to, že k veškeré manipulaci potřebujete více času. Při brždění na mokré vozovce má automobil delší brzdnou dráhu a jeho stabilita na silnici je snížena. Takže, ať už jedete kamkoliv, pamatujte, že ani spěch vám nezaručí, že dojedete do místa určení včas. Raději si ponechte časovou rezervu a při jízdě buďte ohleduplní i ostatním účastníkům silničního provozu," doporučuje Eva Prachařová.