Ve středu, v první den objížďky, to odnesl kombajn. „Řidiči se vyhýbali a nevešli se, tak kombajn spadl do příkopu," popsal nehodu hejtmánkovický starosta Václav Harasevič.

Ve čtvrtek v podvečer pak třiadvacetiletý řidič osobního vozu předjížděl osobní a nákladní auto, zavadil přitom zpětným zrcátkem o roh nástavbové skříně náklaďáku a neštěstí bylo na světě. Autem to smýklo a narazilo do stromu. Aby toho nebylo málo, od něj se odrazilo a skončilo v příkopu. Tři spolujezdci byli zraněni lehce. Řidič sice také, ale ze zdemolovaného auta ho museli vystříhat hasiči.

„Asi se zbláznil, když předjížděl na takové cestě," okomentoval nehodu starosta. Upozornil, že neukáznění řidiči jezdí i přes Pasa, kde se přitom už pracuje na stavbě.

Policie také zaznamenala, že řidiči těžkých náklaďáků projíždějí zákazem po nově opravené silnici v Jetřichově, která však není stavěná na takovou zátěž. Uniformované hlídky kvůli těmto problémům proto vyrazily do akce. „Policisté po celé trase objížďky, která má trvat minimálně do konce srpna, zintenzivnili hlídkovou činnost," uvedla náchodská policejní mluvčí Eva Prachařová. Řidiči by si měli uvědomit, po jakých silnicích jezdí a přizpůsobit tomu rychlost a styl jízdy.

„Silničky na objízdné trase v obcích a mezi nimi jsou úzké a manévry jako předjíždění jsou na nich vždy poněkud riskantní, i když řidič nepojede více než povolených padesát či devadesát kilometrů v hodině. Získání časové výhody pár minut se tak může v okamžiku obrátit do mnohem větší ztráty," varovala Prachařová.

Provinilcům za vjezd do zákazu hrozí až dvoutisícová pokuta v blokovém řízení, či nahlášení do správního řízení. „V případě, že by u sebe řidiči neměli dostatečnou hotovost či českou měnu, jsou policisté připraveni umožnit jim platbu pokuty prostřednictvím platebních terminálů na karty," uvedla Prachařová.

Čtvrteční nehoda se naštěstí obešla jen se čtyřmi lehkými zraněními a jedním zničeným autem se škodou 50 tisíc korun.

Vrtulník záchranář

Kvůli hrozivě vypadající nehodě dokonce přilétl vrtulník Kryštof záchranářů z Hradce Králové. Nakonec se ukázalo, že zranění jsou lehčího rázu, vrtulník mohl odletět a záchranáři lehce zraněné převezli do náchodské nemocnice. Po cestě však vrtulník přistál v Božanově, kde lékař na palubě pomohl zdravotníkům zasahujícím u šestačtyřicetiletého muže, který dostal infarkt, když se vydal na výlet k lomu.

Protože terén je tam těžko dostupný, museli pomoci i hasiči z Broumova. Vrtulník muže transportoval do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde byl podle informací záchranářů předán kardiologům. To mu zřejmě zachránilo život, neboť rychlý transport zvyšuje šanci na odvrácení náhlé srdeční smrti.