Obětí nehod se stali dva řidiči osobního auta, dva motorkáři a jedna chodkyně.

Podle předběžných statistik policisté v květnu vyšetřovali v regionu celkem 712 havárií, z toho 411 v Královéhradeckém kraji, kde zaznamenali jedno úmrtí. V Pardubickém kraji bylo nehod sice méně, tragicky však skončily čtyři z nich.

Vážné zranění při haváriích utrpělo 29 lidí, 15 z nich v Pardubickém kraji.

První květnový pátek se stal osudným pro 35letého motorkáře na Svitavsku. U Koclířova se srazil s nákladním autem a náraz nepřežil.

O osm dní později zahynul na Svitavsku jiný 35letý řidič. U Starého Města zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy a narazil se svým BMW do stromu. V autě s ním jely tři děti ve věku 11, 13 a 14 let. Všechny utrpěly zranění, jedno z nich museli hasiči vyprostit z vraku pomocí hydraulického zařízení. „Zraněný chlapec měl utrpět poranění nohy," uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková. Téhož dne dopoledne se u Podhořan u Ronova na Chrudimsku srazil motorkář s autem a zranění nepřežil. „Okolnosti nehody vyšetřujeme, jednalo se o boční střet," řekl policejní mluvčí Jiří Tesař.

Tragický konec měla i nehoda jednačtyřicetiletého řidiče osobního vozu, který u Horní Čermné narazil do stromu. Podle policie vjel do mírné pravotočivé zatáčky, najednou se ocitl v protisměru a následoval náraz.

Poslední květnový den v Novém Městě u Chlumce nad Cidlinou srazila řidička osobního auta 83letou ženu, která přecházela přes silnici. Chodkyně zraněním na místě podlehla.

Pět havárií v opilosti po čarodějnicích

V květnu už bylo znát, že nastala sezona zahrádek, grilování, koncertů a jiné zábavy pod širým nebem, což se odrazilo i na počtu nehod opilých řidičů. Východočeští policisté jich vyšetřovali celkem 46, z toho 24 se stalo v Pardubickém kraji. Jen v noci z 30. dubna na 1. května, kdy se lidé scházejí i tradičního pálení čarodějnic, havarovali pod vlivem alkoholu tři lidé v Královéhradeckém a dva v Pardubickém kraji.

V celém Česku během května zemřelo při dopravních nehodách celkem 46 lidí, což je o pět méně než před rokem a nejméně za květen od roku 1990.