„Od ledna do září policisté na Náchodsku řešili 650 dopravních nehod. Za stejné období loňského roku jich bylo 682,“ uvedla tisková mluvčí náchodské policie Eva Prachařová, a pro upřesnění dodala, že nejčastější příčinou je nesprávný způsob jízdy (317 nehod), nepřiměřená rychlost (104), nedání přednosti (60) a nesprávné předjíždění (20).

Jednoznačně nejtragičtější na silnicích Náchodska byl víkend 12. a 13. května, kdy v rozmezí necelých 40 hodin vyhasly na Broumovsku a na Machovsku tři lidské životy. V prvním případě to byla nehoda osobního automobilu na úseku zvaném Pasa. Řidič ve vozidle svým zraněním podlehl.

O den později došlo k další tragické nehodě v obci Machov, při níž zemřeli dokonce dva lidé. Po střetu s cyklistou vozidlo pokračovalo dále, vyjelo mimo komunikaci a narazilo do stěny domu. Zraněná spolujezdkyně jedoucí v motorovém vozidle následně zemřela stejně jako sražený cyklista.

Nebývalé množství dopravních nehod zaznamenali policisté na Náchodsku během víkendu v polovině září, byť počasí a tedy ani podmínky pro řidiče, nebyly nijak extrémní.

„Dopravní policisté vyjeli k celkem 15 velkým nehodám, k tomu ještě řešili množství drobných kolizí, které zaznamenali motoristé nakonec jen na euroformulář,“ zmínila Eva Prachařová měsíc starý karambolový víkend, při němž hlavními viníky nehod kromě nepozornosti byl bohužel i alkohol.

Tragická nehoda na I46 u Bohuňovic
Tragický rok na silnicích: umírá víc lidí. I kvůli uzavírkám a rekonstrukcím

„Ten figuroval ve víkendových nehodách celkem třikrát. Pětkrát skončili účastníci s lehkým zraněním, jedenkrát se zraněním těžkým,“ doplnila policejní mluvčí.

Zhruba každá sedmá nehoda je srážka se zvěří

Významným viníkem nehod jsou i střety motorových vozidel se zvěří. Dobrou zprávou pro motoristy, lesní zvěř i myslivce je, že i těchto nehod je letos méně. „Takových případů bylo 90, což je oproti loňskému roku pokles o 12 nehod,“ doplnila Eva Prachařová.

Policisté upozorňují, že ke srážkám dochází nejčastěji za svítání nebo soumraku. V místech, kde se předpokládá výskyt zvěře, bychom měli snížit rychlost a kontrolovat okraj vozovky. Pokud zaregistrujeme pohyb, měli bychom okamžitě zpomalit a vypnout dálková světla.

Nejvíce se bourá na silnicích III. třídy a v pátek

V rámci okresu je za nejnebezpečnější považována silnice I. třídy č. 33 vedoucí od hraničního přechodu v Bělovsi na Jaroměř a dále na Hradec Králové. Kupodivu se ale nejvíce bourá na „okreskách“ III. třídy. Zatímco na silnicích první třídy došlo letos ke 135 nehodám, tak na trojkách to bylo 182 karambolů. „To není až tak překvapivé. Komunikací třetí třídy je v silniční síti nejvíce,“ připomíná policejní mluvčí, podle jejíchž slov se nejvíce bourá v pátek a nejméně v neděli. „Mezi jednotlivými dny není nijak velký rozdíl, ale v pátek se letos stalo 114 nehod a v neděli jen 72,“ dodala zajímavost Eva Prachařová.

Srážka čtyř aut v Červeném Kostelci. V ulici to bylo jako na kuželkách.
Srážka čtyř aut. V ulici to bylo jako na kuželkách

Jiří Řezník