K jedné z nehod došlo brzy ráno ze směru od Hořiček na Českou Skalici. Po smyku skončilo auto ve svodidlech. Lehké zranění utrpěl cyklista, jedoucí od České Skalice na Velký Třebešov. V části Česká Skalice-Zájezd ho zezadu srazil řidič osobního auta Škoda Fabia. Ve Velkém Poříčí řidič přehlédl chodkyni na přechodu a narazil do ní. Další lehké zranění si odnesla chodkyně po střetu s osobním automobilem v Novém Městě nad Metují.

Na silnicích to klouzalo

Náchodsko - Motoristé i chodci naštěstí vyvázli bez vážnějších následků.

Dopravní policisté na Náchodsku ve čtvrtek 14.12.2018 vyjížděli k sedmi nehodám, při nichž však naštěstí došlo jen k lehčím zraněním jejich účastníků. Kromě toho byli přivoláni k více než desítce dalších drobných kolizí po střetu na kluzkých a mokrých silnicích, u nichž stačilo pouze vyplnit euroformulář pro pojišťovnu.

Po smyku skončil ve svodidlech. Na klouzající silnici doplatil řidič osobního vozu Peugeot 106, který v pět hodin ráno jel ze směru od Hořiček na Českou Skalici. Zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povaze vozovky, a když se proti němu v levotočivé zatáčce objevil nákladní automobil, při prudkém sešlápnutí brzdového pedálu dostal smyk a narazil do kovových svodidel. Z nehody vyvázl bez zranění, dechová zkouška vyloučila požití alkoholu. Na vozidle a na svodidlech byla vyčíslena hmotná škoda ve výši 2 a 2 tisíce korun. Nehodu vyřešili policisté na místě, řidič zaplatil pokutu 500 korun.

Vůz ometl o svodidla z obou stran. Klouzalo to po ránu i v Teplicích nad Metují. V 6.45 řidič osobního vozu Hyundai i10, jedoucí od Policie nad Metují v Nádražní ulici asi víc přišlápl plynový pedál a dostal při průjezdu pravotočivé zatáčky smyk. Následně narazil do svodidel vlevo, od nichž se odrazil a ještě si pomuchlal auto i na svodidlech vpravo. Dechová zkouška neprokázala přítomnost alkoholu. Hmotná škoda na vozidle byla předběžně odhadnuta na 100.000 korun. Také tuto nehodu vyřešili policisté na místě uložením 500 korunové pokuty řidiči vozu.

Cyklistu ve sněžení přehlédl. Lehké zranění utrpěl cyklista, jedoucí v ranních hodinách od České Skalice na Velký Třebešov. V části Česká Skalice-Zájezd ho krátce před sedmou ráno zezadu srazil řidič osobního auta Škoda Fabia, který před sebou jedoucího cyklistu ve tmě a sněžení zřejmě přehlédl, ačkoli cyklista měl jízdní kolo osvětlené. Po střetu cyklista upadl na vozovku a utrpěl lehké zranění. Na vozidle a na jízdním kole vznikla hmotná škoda ve výši 2 a 2 tisíce korun. Dopravní policie nehodu dále vyšetřuje.

Zasněžená silnice byla zrádná. Lehkým zraněním skončila nehoda krátce po sedmé hodině ráno v Bezděkově nad Metují. Řidička osobního vozu Škoda Fabia, jedoucí od Police nad Metují po zasněžené vozovce dostala smyk v pravotočivé zatáčce a v protisměru se levým předním rohem střetla s protijedoucím Fiatem Punto, v něž cestovala řidička a osmiletý chlapec na zadním sedadle. Obě řidičky utrpěly lehká zranění a byly ošetřeny, nezletilý odešel po svých do školy. Na zúčastněných vozidlech vznikla hmotná škoda ve výši 60.000 korun. Technická závada zjištěna ani uplatněna nebyla, řidičky nebyly pod vlivem alkoholu.  Obě vozidla též měla řádnou zimní výbavu. Dopravní nehoda je nadále v šetření.

Chodkyni na přechodu asi neviděl. K nehodě se zraněním chodkyně došlo v ranních hodinách ve Velkém Poříčí. Nehoda se stala v 7:30 na Náchodské ulici, kdy řidič osobního vozu Daewoo Tacuma, jedoucí ve směru do Náchoda na Hronov, asi přehlédl 79letou chodkyni přecházející tam po značeném přechodu.  Do chodkyně vrazil a ta po střetu upadla na vozovku. Chodkyně při pádu utrpěla zranění, s nímž byla ošetřena v nemocnici a následně hospitalizována. Alkohol byl u řidiče vyloučen dechovou zkouškou. Policisté nehodu nadále vyšetřují.

Objíždění automobilu rozptýlilo řidičovu pozornost. Další lehké zranění si odnesla chodkyně po střetu s osobním automobilem o půl jedenácté dopoledne v Novém Městě nad Metují. Řidič Opelu Combo jedoucí ve směru od Rychty k náměstí objížděl zaparkované vozidlo a zřejmě si nevšiml 69leté chodkyně, přecházející zleva komunikaci mimo vyznačený přechod. Přední částí vozu ji srazil na zem, chodkyně přitom utrpěla lehké zranění. Alkohol byl u řidiče vyloučen dechovou zkouškou, technická závada jako příčina nehody zjištěna ani uplatněna nebyla. Při kontrole řidičových dokladů policisté zjistili, že má až do 29.12.2017 vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel. Míra zavinění jednotlivých účastníků nehody zůstává nadále v šetření, zatím je jasné jen to, že řidič se bude muset minimálně zodpovídat z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí, neboť v době nehody měl ještě platný zákaz řízení.

V zimním počasí by měli všichni účastníci silničního provozu pamatovat na to, že při nepříznivých povětrnostních podmínkách je viditelnost mnohdy velice snížena, reakční čas řidičů i brzdná dráha vozidel může být proto výrazně delší. Rozhodně se tedy vyplatí snížit rychlost jízdy, zbytečně neriskovat a jako cyklista či chodec být výrazně označen reflexními prvky nebo osvětlením.