Na místo hned po získání informace zamířili profesionální hasiči z Broumova, lezecká skupina profesionálních hasičů z Náchoda a dobrovolní hasiči z Adršpachu. Přímo ve skalách byla také Skalní záchranná služba a z Hradce Králové vzlétl vrtulník letecké záchranné služby, kde byl na palubě kromě záchranářů a lékaře také hasič-lezec z centrální hradecké stanice, který je speciálně proškolen pro záchranu osob z výšky nebo nad volnou hloubkou.

„Kvůli vysokému porostu a blízkým skalám nachystala posádka vrtulníku padesátimetrový podvěs. V tomto podvěsu byl vysazen hasič vybaven sítí, do níž se poté postižená osoba uložila ve vakuové matraci k transportu. Na místě události už byla zraněná osoba připravena ve vakuové matraci k transportu. Za pomoci zasahujících hasičů a záchranářů byla přeložena do sítě a v podvěsu s ní vrtulník přeletěl na blízké parkoviště. Odtud proběhl další přesun do zdravotnického zařízení,“ popsala záchranu zraněné osoby tisková mluvčí HZS Královéhradeckého kraje Martina Götzová.

V letošním roce se jedná v Adršpašsko-teplických skalách o první případ záchrany osoby, která spadla ze skály.V loňském roce zasahovali hasiči spolu se záchranáři v této lokalitě na Broumovsku u pěti případů. Jednalo se nejen o pády lezců, ale také o zásahy při náhlém zhoršení zdravotního stavu u turistů. "Všichni návštěvníci skal by měli být ať už při chůzi nebo při lezení velmi opatrní. Terén skal je pro jakýkoliv zásah složek IZS velmi složitý," říká Martina Götzová, že technika na všechna místa nedojede a hasiči se záchranáři se tak musí k postiženým osobám dostat často po svých. Při závažných případech je na místo povolán vrtulník letecké záchranné služby a záchrana osob pak probíhá v podvěsu, jako tomu bylo při pátečním zásahu.

Ilustrační foto
Po nocích řádí žhář, nejraději zapaluje túje

Jiří Řezník