Čerstvě zvolený Muž roku 2009, Martin Zach (24), byl od sobotního odpoledne v ohrožení života. Nešťastným skokem do rybníku Kačák ve svém bydlišti - ve Vrchlabí - si vážně poranil páteř.

V noci ze soboty na neděli ho lékaři ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové operovali. Náročná operace páteře trvala sedm hodin a selhávaly mu při ní základní životní funkce. Když se Martin probral, začal komunikovat, řekl asi tři slova, údajně necítil nohy a ruce od loktů dolů. Poté ho lékaři znovu uspali. Nikdo v tuto chvíli neví, jestli bude chodit, či zůstane ochrnutý. Jeho zdravotní stav již však není kritický, avšak zůstává velmi vážným.

„Martinovi rodiče jsou zdrceni, nepřejí si komunikovat s médii,“ řekl nám David Novotný, organizátor soutěže Muž roku, který je rovněž z nečekaného neštěstí stále v šoku. „Modlím se za něj, stejně tak i ostatní finalisti Muže roku, se kterými v pátek v Náchodě bojoval o titul,“ uvedl Novotný. Ten se chystá za Martinem dnes večer do nemocnice, není si však jistý, zda ho pustí dovnitř. „Co vím, tak k němu zatím nikdo nemůže, ani rodiče,“ uvedl Novotný.

Neštěstí se stalo na rybníku Kačák, kde se v sobotu konaly závody ve skoku na lyžích do vody. Martin se nechal vyhecovat a skákal také. První dva skoky dopadly dobře, při třetím skočil na mělčinu, hlavou do bahna. Ihned byl transportován vrtulníkem do nemocnice v Hradci Králové.

„Znám ten rybník, je na okraji Vrchlabí. Je to hrůza, kolik lidí tu už přišlo o život. Stala se tam už strašná spousta neštěstí…,“ řekla nám Simona Horská, která bydlí nedaleko.

„Ve Vrchlabí se konala exhibice ve skocích na lyžích do vody a při posledním skoku se mladý muž vážně poranil,“ potvrdila informaci Deníku tisková mluvčí trutnovské policii Věra Krejčová.

„Na místě zasahovali záchranáři z Vrchlabí, přivolán byl také vrtulník a muž byl s podezřením na poranění páteře transportován do Fakultní nemocnice Hradec Králové,“ poznamenal Jiří Mašek, zdravotnický náměstek ZZS Hradec Králové.

Mužem roku České republiky 2009 byl v pátek večer v Náchodě zvolen student Martin Zach (24) z Vrchlabí. Pocity vítězství si ale stihl užívat pouze pár hodin. Hned druhý se mu totiž stal úraz a nyní mu hrozí ochrnutí dolní poloviny těla.

„Nechal se vyhecovat a skočil z věže do rybníka Kačák nedaleko Vrchlabí, kde se konaly závody ve skocích na lyžích do vody. Skočil bohužel do mělčiny a poranil si páteř,“ řekl nám David Novotný, pořadatel Muže roku, který byl z celé události v šoku. „Co vím, tak po nešťastném pádu s okolím komunikoval, říkal ale, že necítí nohy,“ uvedl Novotný.

„Mladík údajně dopadl na mělčinu, hlavou do bahna,“ uvedl Jiří Mašek ze Záchranné služby Královéhradeckého kraje. Mladíkovy první dva skoky dopadly dobře, až třetí skok byl tím nešťastným.

Zraněný Muž roku 2009 byl ihned transportován do královéhradecké fakultní nemocnice. Nyní nad ním visí hrozba v podobě ochrnutí dolní části těla. Okolnosti jeho zranění v současné době vyšetřuje policie.

PODÍVEJTE SE VE FOTOGALERII NA PRŮBĚH PÁTEČNÍ SOUTĚŽE MUŽ ROKU 2009 A NÁSLEDNÝ ÚRAZ NA RYBNÍKU VE VRCHLABÍ

Martin Zach uchvátil při volbě Muže roku 2009 náchodské publikum nejen svým vzhledem, ale i chováním. Skromnost, sympatie, přirozenost – to především mu přineslo prvenství. Svou radost z vítězství neskrýval, doufal, že se díky titulu více prosadí ve světě modelingu.

„Moc mu to přeji. Doufám ale, že se Martinův život nyní nijak drasticky nezmění,“ řekla nám bezprostředně po skončení soutěže vítězova maminka. V tu chvíli netušila, že se život jejího syna změní již za pár hodin, a to bohužel úplně jinak, než měla v tu chvíli na mysli.

Martin Zach je bývalý vrcholový sportovec. Běhal závodně na lyžích. Před půlrokem však kvůli sporům ve svazu lyžařů se závoděním skončil a sport provozoval již jen rekreačně. Svou budoucnost nyní viděl v podnikání a ve světe modelingu.