MOTORKA DOKLOUZALA AŽ ZA SVODIDLA

Počasí, technické možnosti, i své schopnosti zřejmě podcenil motocyklista na Yamaze TT 350, který havaroval v sobotu krátce před půl desátou.

„Při jízdě na Broumov v tzv. petrovických zatáčkách u Police nad Metují mu podklouzla kola a položil stroj na bok. V náklonu na levou stranu se mu kola na mokrém asfaltu smekla a řidič skončil s motocyklem až za svodidly," uvedla k první víkendové nehodě tisková mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Motocyklista naštěstí vyvázl pouze s lehkým zraněním. Na motocyklu byla zjištěna hmotná škoda 2000 korun a na svodidlech 3000 korun. Policie nehodu dále vyšetřuje.

CYKLISTA JEL ZA TMY POD VLIVEM ALKOHOLU

Podstatně nebezpečněji se choval cyklista kolem 18 hodiny ve Velkém Poříčí, který se vydal na cestu pod vlivem alkoholu.

Šestapadesátiletý muž vyjel na dámském kole po Příčné ulici v protisměru za snížené viditelnosti, a navíc i nedostatečně osvětlen. Řidič protijedoucího osobního automobilu, který jej podle jeho vlastních slov díky slabému přednímu osvětlení spatřil až na poslední chvíli, už nestihl uhnout a do cyklisty vrazil. Ten mu přepadl na kapotu a pak spadl na zem.

„I když cyklista hned vyskočil a nepřál si zavolat policii, řidič auta mu nevyhověl a dopravní policisty na místo přivolal. Vzápětí se ukázalo proč. Při objasňování nehody totiž policisté kromě dalších nedostatků v dodržování pravidel odhalili, že 56letý cyklista je pod vlivem alkoholu a tester v jeho dechu ukázal 1,1 promile," uvedla Eva Prachařová podrobnosti k další sobotní nehodě. Celková hmotná škoda na vozidle a jízdním kole byla vyčíslena na 20 tisíc korun, nehodu policisté dále vyšetřují.

NA HLAVNÍ SILNICI VJELA DŘÍVE, NEŽ MĚLA

Třetí sobotní nehoda se stala na Vysokově u Náchoda. Řidička osobního automobilu Seat Alhambra jedoucí od Provodova zřejmě přehlédla vozidlo Škoda Octavia, jedoucí po hlavní silnicí od České Skalice. Svým vozidlem vjela na hlavní přímo před něj a došlo ke střetu zadní části seatu a přední části škodovky. Při nehodě bylo kromě obou vozidel poškozeno ještě oplocení vedle stojícího rodinného domu, a tak byla celková hmotná škoda vyčíslena na 75 tisíc korun.

V NEDĚLI NEPOZORNOST ALKOHOL A RYCHLOST

Neděle si vyžádala také tři výjezdy dopravních policistů. K první nehodě vyjížděli v deset dopoledne k Novému Městu nad Metují.

„Řidič vozu Fiat zřejmě vlivem nepřiměřené rychlosti při průjezdu levotočivé zatáčky narazil do levého svodidla. Od něj se odrazil do zábradlí vpravo a pak vyjel mimo komunikaci," popsala nehodu policejní mluvčí.

Po příjezdu policistů na místo 39letý muž za volantem havarovaného vozu odmítl jak dechovou zkoušku, tak odběr žilní krve na zjištění přítomnosti alkoholu. Hlídka mu proto na místě zadržela řidičský průkaz a zakázala další jízdu. „Dopravní nehodu policisté dále vyšetřují jako by řidič alkohol před jízdou požil," upozornila Eva Prachařová.

ŠPATNÝ ODHAD PŘI PŘEDJÍŽDĚNÍ

Další nehodu asi zapříčinil řidičův nesprávný odhad nebo jeho nedostatečná kontrola situace ve zpětném zrcátku.

„41letý řidič Peugeotu jedoucí v 16.30 po obchvatu České Skalice se zřejmě příliš brzy zařazoval před jím předjížděné vozidlo Škoda. Zadní částí vozu narazil do přední části škodovky, kterou tím odhodil na travnatý pás vedle silnice," uvedla k předposlední víkendové nehodě náchodská policejní mluvčí, a dodala, že při ní došlo lehkému zranění řidičky vozu Škoda.

Alkohol byl u obou řidičů vyloučen dechovou zkouškou, hmotná škoda byla na obou vozidlech odhadnuta celkem na 40 tisíc korun.

JEL ASI RYCHLEJI NEŽ KOLIK BY MĚL

Správnou rychlost zřejmě nezvolil 29letý řidič Fiatu před šestou hodinou večer u Jaroměře.

„Při jízdě po silnici 1/33 směrem na Jaroměř přejel v pravotočivé zatáčce do protisměru a narazil do svodidla. Nehoda se obešla bez zranění. Při střetu automobilů došlo k hmotné škoda na autě ve výši 10 tisíc korun a na svodidle pět tisíc korun. Dechová zkouška vyloučila požití alkoholu, nehodu vyřešili policisté na místě v blokovém řízení," uzavřela Eva Prachařová ohlédnutí za víkendovými karamboly na silnicích Náchodska.