Občanům města už totiž došla trpělivost, že se za čtyři roky nepodařilo kvůli majetkovým sporům dokončit tuto investici za 800 milionů korun a vymístit z centra města nadměrnou dopravu.

To, že se protest opravdu uskuteční včera Deníku potvrdil místopředseda sdružení Jiří Vít. „Občanský protest za dokončení obchvatu města bude zahájen v 16 hodin u kašny na Husově náměstí,“ řekl Vít. Potom účastníci po dobu patnácti až dvaceti minut budou přecházet po přechodech pro chodce ve čtverci od prodejny zeleniny k prodejně Verner, pak ke kříži a na druhou stranu komunikace ke knihovně. Tím by se měla zablokovat doprava na náměstí. „Chtěli bychom vyzvat všechny obyvatele, kterým není lhostejná katastrofální dopravní situace ve městě, aby se protestu zúčastnili,“ nabádá Vít, který uvedl, že k dispozici budou také transparenty. Na minulé valné hromadě sdružení Za obchvat však bylo řečeno, že bude nutné v souvislosti s protestní blokádou dopravy zajistit nezbytné náležitosti k zabezpečení průjezdnosti například záchranky či hasičů. „Zítra písemně tento protest oznámím policii. Informováni o tom budou také zdravotníci, hasiči i městská policie v České Skalici,“ ubezpečil nás včera předseda sdružení Jaroslav Andres.

O občanské neposlušnosti formou blokády dopravy v centru města se hovoří už několik týdnů. Protože přes všechny intervence sdružení nebyly kompetentní instituce a orgány za čtyři roky schopny vyřešit majetkové vypořádání s majitelem provozovny sběrných surovin, která stojí v trase nedokončeného obchvatu, rozhodlo se sdružení na své minulé valné hromadě přistoupit k protestu. „Celý minulý rok jsme blokádu dopravy brali jako krajní řešení. Bohužel veškeré naše snahy a intervence nebyly vyslyšeny. Proto přistupujeme k protestu. V případě dalšího ignorování požadavku na otevření obchvatu, jsme odhodláni protest opakovat každých 14 dnů, a to i po delší časový úsek,“ nechal se slyšet předseda Andres. Občanská neposlušnost se na valné hromadě setkala s velkým ohlasem. „Můžu sehnat třicet až padesát známých, kteří se blokády zúčastní,“ prohlásil jeden z účastníku schůze. Jak nám včera sdělil starosta Tomáš Hubka, uvažovaná stavba provizorní komunikace zvaná obchvat obchvatu, která by obešla sběrné suroviny a ulevila nadměrné dopravě ve městě, je ve stádiu před stavebním povolením. „V současné době se připravuje žádost o stavební povolení, která se předá na odbor dopravy v Náchodě. V pondělí budeme jednat na Krajském úřadě kvůli financím , které by měly být na tuto stavbu uvolněny,“ přiblížil aktuální situaci starosta Hubka, který se domnívá, že blokáda dopravy je jednou z forem protestu proti liknavosti úřadů, které problém dostavby obchvatu příliš neřeší. „Občanům už došla trpělivost,“ soudí Hubka.