Jeho cílem je vyvíjet tlak na kompetentní orgány, v jejichž moci je dokončit rozestavěný silniční obchvat. V současné době probíhá vyvlastňovací řízení na prostory provozovny sběrných surovin. Jejich majitel se dosud nedohodl s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) na finančním vyrovnání. Podle starosty Tomáše Hubky skončí tato kauza vyvlastněním.

K žádné dohodě prý nedojde

„Lze předpokládat, že se majitelé sběrny odvolají. Myslím, že k žádné dohodě nedojde,“ domnívá se starosta. V tomto směru mu oponoval bývalý starosta Petr Fejfar, který na besedě s občany prohlásil, že s vlastníky sběrny hovořil. „Bylo mi řečeno, že mají odhad na sběrnu a nyní čekají, jak zareaguje ŘSD,“ uvedl Fejfar.


Jak se nechal slyšet náchodský občan Miro Rousek, majitel sběrny i ŘSD škodí svým liknavým přístupem českoskalickým občanům. „Je to lumpárna. Žil jsem řadu let v Kanadě. Kdyby se tam něco podobného stavělo a bylo to ve veřejném zájmu, nikdo by se s nikým nebavil,“ tvrdí Rousek.


Vypracovaný znalecký posudek na provozovnu sběrných surovin obsahuje rovněž cenový odhad. Ten dosahuje výše 10 milionů korun. Zda však dojde k nějaké dohodě směřující k dokončení stavby obchvatu, je prozatím ve hvězdách.


Obyvatelé, kteří žijí okolo dopravně přetížené páteřní komunikace, trpí exhalacemi, hlukem, prašností a otřesy. „Naše domy praskají a nemůžeme kvůli prachu a smradu pořádně vyvětrat,“ stěžují si nešťastní občané.