Dvanáct milionů korun?

Při nedávné schůzce na radnici, která měla přispět k řešení tohoto problému, se sešli nejen majitelé Sběrny surovin ležící na inkriminovaném pozemku, ale také zástupci města, investora a dodavatele stavby obchvatu. Smyslem schůzky bylo dosáhnout dohody. Majitel sběrny si přál, aby jeho provozovna byla sice přesunuta, ale navazovala na současné sídlo. Ředitelství silnic a dálnic se má do příštího úterý vyjádřit, zda s takovou variantou souhlasí. Pokud by s touto možností nesouhlasilo, pokračovalo by vyvlastňovací řízení a dokončení stavby by se odsunulo. Veřejnost, která se o problémy kolem stavby zajímá, je zvědavá, kolik by stálo přemístění Sběrných surovin. Podle zástupce majitele Petra Jirouška leží projekt na novou sběrnu už dva nebo tři roky na stavebním úřadě. "Záleží na ocenění stavby," nenaznačil cenu Jiroušek. Jak se nechal slyšet starosta Tomáš Hubka, o ceně se v poslední době stále spekuluje a padají až fantastické částky. "Ta částka dosahuje výše 12 milionů korun a je reálná," prozradil starosta. Zastupitel Petr Fejfar v souvislosti s pozemkovým sporem navrhl, ať město novou Sběrnu surovin postaví a vypořádá se s ŘSD. "Takový návrh padl i na jednání rady města. Je to jedna z možností," připustil starosta Hubka.

Dálnice prý mají přednost

Zástupce ŘSD Gregor prohlásil, že ideálním řešením by bylo přemístění Sběrných surovin jen o několik desítek metrů dál než nyní stojí.
"Nic by pak nebránilo tomu, aby byla stavba obchvatu v příštím roce dokončena," uvedl. Zastupitel Fejfar upozornil na důležitou skutečnost, že stavba byla vůbec zahájena. Jeho slova podpořil také zástupce ŘSD. "Zahájení stavby obchvatu města bylo pozitivním krokem zvláště v době, kdy před obchvaty měst mají přednost stavby dálnic. Z 800 milionů korun na tuto stavbu je již proinvestováno 500 milionů. Chybí už jen dokončit stometrový úsek," tvrdí Gregor.

Stavby se dotýkají soukromého majetku

Když se staví silniční obchvaty měst nebo dálnice, ve většině případů se to dotýká pozemků či nemovitostí soukromých osob a vznikají problémy. Ten českoskalický může být brzy vyřešen.