„V extralize to letos bude ještě těžší než vloni, protože se mění systém. Oproti loňskému ročníku, kdy byl každý závodník za svůj výkon obodován Maďarskými tabulkami, je letos změna. Bodováno bude pouze pořadí na prvním až desátém místě. Jedenáctý tedy už body svému družstvu nepřipíše," poukazuje na hlavní a hodně důležitou změnu Aleš Žďárský, jeden z trenérů Sportovního klubu a pokračuje: „S ohledem na sestavení družstev v Extralize je tedy jasné, že v každé disciplíně budou na čelní umístění aspirovat především elitní závodnice z USK Praha, Olympu Praha, ACP Brno nebo Vítkovic, což jsou proti Novému Městu nad Metují giganti, kteří ve svých řadách mají českou špičku," komentuje nový systém Žďárský. Ten by si moc přál, kdyby se hned v prvním kole 2. června v Kladně, podařilo získat dvacet umístění do desátého místa, což ale bude hodně obtížné.

Extraligová soupiska se oproti loňsku příliš nezměnila, kromě domácích atletek využijí Novoměstští tři atletky z Pardubic, jednu z Čáslavi a dvě z Polska. „Budeme mít i vynikající kladivářku Jankovskou, která má hozeno přes 60 metrů," odkrývá karty Žďárský.

Druhé kolo se stane součástí mistrovství České republiky ve Vyškově a třetí bude, stejně jako v roce 2011, rozloženo do šestice mítinků. Jeden z nich opět uvidí i novoměstští diváci a to hned po Olympijských hrách v Londýně 18. srpna.

Prvoligový tým mužů by na tom letos měl být lépe než v letech minulých, družstvo se stabilizovalo a navíc do kategorie mužů dorůstají odchovanci, což dává naději na bezproblémové udržení první ligy i pro roky následující.