Po sportovní stránce bude rok 2011 výjimečný tím, že novoměstské ženy nastoupí mezi atletickou republikovou smetánkou.

„Ženy budou startovat v extralize, která ale bude mít úplně jiný model, než jaký býval v minulých sezónách,“ říká jeden z trenérů novoměstského SK Aleš Žďárský a pokračuje: „V podstatě pouze na první kolo se sjedou všechna družstva a utkají se ve všech disciplínách tak, jako tomu bylo doteď.“ Zcela nový bude také systém bodování, místo 11 bodů za vítězství, devíti za druhé místo, atd. přijde na řadu ocenění za samotný výkon. „Nyní to bude tak, že závodníci za své výkony budou obodováni podle tzv. Maďarských tabulek, kde je každý výkon ohodnocen určitým počtem bodů. Z hlavy vím přesně, že za výkon 12,80 na stovce žen je 900 bodů. Extraligový tým budeme tedy stavět s ohledem na tuto skutečnost, už nepůjde jen o umístění, ale především o kvalitu výkonu,“ dodává Žďárský.

Druhé atletické extraligové kolo se odehraje na mistrovství České republiky jednotlivců, třetí kolo pak bude pokračovat formou mítinků. „Ty budou v Česku organizovány od května do září a bude jich šest. Dva v Praze a dále Olomouci, Novém Městě nad Metují, Táboře a Pardubicích,“ upřesňuje Žďárský.

Závodníci budou tyto mítinky objíždět a průběžně bude on-line na internetu sledováno, jak jsou na mítincích úspěšní a klubům prospěšní. Po tabulkovém přepočítání budou na konta oddílů naskakovat body za výkony jejich sportovců. Každý závodník tak může klidně startovat na všech mítincích, ale započítají se mu pouze dvě nejlepší bodová ohodnocení za celé turné. „Cílem změny je zajistit na mítincích účast našich nejlepších atletů, atraktivnost závodů zvýší rychlý sled disciplín a špičková konkurence ze zahraničí. Může se stát, že v Novém Městě 23. července uvidí diváci Petra Svobodu, Zuzanu Hejnovou, Romana Šebrle nebo třeba i Báru Špotákovou. Na konci léta se sečtou oddílům body, první až šestý tým se utkají ve finále MČR družstev, sedmý osmý a devátý čeká kvalifikace o setrvání v extralize společně s nejlepšími z I. ligy a desátý automaticky padá do I. ligy,“ dodává k novému systému novoměstský trenér.

Ten zároveň odmítá myšlenku, že by se složení ženského družstva nějak dramaticky měnilo. „Základ našeho týmu bude stejný, my kvůli tomu, že jsme postoupili do extraligy, nebudeme nikoho vyhazovat. Do extraligy jdeme se závodnicemi, které zajistily postup. Samozřejmě, že chceme být v lize důstojným partnerem ostatním, takže družstvo posílíme,“ připouští Žďárský.

Na dráhu se podle jeho slov vrací zkušená čtvrtkařka Ivana Johnová, zpět do Nového Města přestoupila odchovankyně a oštěpařka Lenka Lantová. Z Hradce Králové přišla juniorka Iveta Zouharová (oštěp). „K tomu máme domluvenou stabilní dvojici Anna Bajko – dálka, trojskok a Martyna Swierczyk – sprinty. Obě mohou být hodně platné. S nejmenovaným českým oddílem jsme dohodnuti na kooperaci pro celou sezonu 2011, s tím, že jejich ženy budou startovat za náš tým a my jim vypomůžeme naší mládeží v soutěžích dorostu a juniorů,“ uzavírá Aleš Žďárský.