Závod má start jako tradičně na kolonádě v Janských Lázních, a to hodinu po poledni. Po asfaltovém povrchu se běží klasická trať 8600 metrů dlouhá s převýšením 650 metrů. Už poměrně vousatý traťový rekord na této trati drží stále Jan Pešava, který tento náročný závod v roce 1996 zvládl v čase 34:03 minuty.

Pořadatelé však nemysleli pouze na elitní běžce, ale také na širokou veřejnost, která se jej rovněž může zúčastnit. V cíli na Černé hoře je pro vytrvalce zajištěno občerstvení, zpět pak budou účastníci svezeni lanovkou.

Slavnostní vyhlášení výsledků je naplánováno na čtvrtou hodinu odpolední na kolonádě v Janských Lázních, slavnostnímu vyhlášení pak ještě předchází lázeňský promenádní koncert.

Součástí celého dne je pochod po trase závodu, který mohou absolvovat všichni zájemci, a to mezi devátou ranní a polednem. Na pravé poledne je pak připraven „Běh kolonádou" na jeden kilometr, který je určen všem příchozím, vozíčkářům, tělesně handicapovaným, dětem, dříve narozeným i maminkám s kočárky.

Přihlášky k závodu můžete podávat v kanceláři městského úřadu do 12 hodin.

Příští 32. ročník bude opět slavnostnější, protože se zde bude konat v rámci závodu na Černou horu Mistrovství světa mladých nadějí do 17 let. Vlastní závod se opět po několika letech vrátí do terénu. (re)