S letní přípravou byl přitom náchodský trenér Petr Šulc velmi spokojen, s odstupem času ale přiznal, že jeho tým sehrál málo přípravných utkání. Nedostatečná herní praxe v úvodu sezony se také promítla do úvodních utkání.

Hned první duel, který měli Náchodští sehrát v Brně, byl odložen, protože Brněnští neměli k dispozici halu. Náchod tak své premiérové utkání nové sezony sehrál až v rámci druhého kola s Jičínem. „Bylo to velice nepovedené utkání, odehráli jsme v uvozovkách zápas blbec, protože nám nevyšlo vůbec nic a na druhou stranu soupeři vycházely věci až neuvěřitelné,“ vrátil se úvodnímu vystoupení sezony Petr Šulc. Pro jeho svěřence bylo toto nepovedené utkání o to víc deprimující, že v dalším kole cestoval Náchod do Kostelce na Hané. „V Kostelci se boduje velmi těžko a je pravda, že i zde jsme pokračovali v hodně rozpačitém výkonu. Ve druhém poločase byl však patrný náznak zlepšení, nicméně jsme opět prohráli a naše situace v úvodu sezony byla hodně kritická,“ dodal náchodský trenér.

Vítěznou premiéru si náchodští házenkáři tedy odbyly až v utkání s Napajedly. „Do zápasu jsme šli odhodláni napravit si reputaci a určitě získat povinné body,“ vzpomíná na první dvoubodové vystoupení v letošní sezoně trenér. Těžkou situaci však jeho tým zvládl. Přestože nepodal podle trenéra optimální výkon, první vítězství bylo na světě. V následném kole zajížděli Náchodští na palubovku plzeňské Košutky, která je nováčkem soutěže. „Zde jsme pokračovali výkonem s Kostelcem, bojácném a nevýrazném,“ připomíná Petr Šulc. Náchodští tak opět odešli poraženi, nicméně trenér už ve druhém poločase zpozoroval na svém týmu částečné zlepšení. „Věřil jsem, že v dalších utkáních dojde ke zlepšení,“ dodal trenér.

Jeho slova potvrdilo domácí vystoupení s Litovlí. „Snad poprvé v sezoně jsem byl trochu spokojen, protože nejen bojovnost, ale hlavně výkon v prvním poločase naznačil, že naše cesta je správná,“ okomentoval druhé vítězství svých svěřenců v sezoně trenér. V tomto utkání měl Petr Šulc už k dispozici plzeňského hráče Milana Zeuse, který přišel do Náchoda z Lokomotivy Plzeň. V dresu Náchoda se tak po Jaroslavu Duškovi a Jiřímu Kloučkovi objevil další juniorský reprezentant, kterého v tomto výběru trenér Šulc vedl.

Milan Zeus byl pak ústřední postavou v dalším utkání, které Náchod sehrál na palubovce VŠ Plzeň. „Sice jsme prohráli o dvě branky, ale tam jsem cítil, že družstvo získává tvář a začíná šlapat,“ vzpomíná na klíčový zlom trenér. Před dalším utkáním s Prostějovem se Náchodští stále potáceli u dna tabulky a s tímto soupeřem chtěli bezpodmínečně uspět. „Prostějov na tom v té době nebyl nijak dobře, ale týden před tím odehrál velmi solidní zápas, takže jsme ze soupeře měli respekt,“ dodal trenér. Po velmi dobrém výkonu a po maximální vůli získat body Náchodští duel zvládli a vyhráli ho přesvědčivým způsobem.

„Po tomto zápase následovala čtrnáctidenní přestávka, která mě ale velmi mrzela, protože jsem cítil, že družstvo získává sportovní formu,“ žehral na herní pauzu trenér Šulc. Sportovní forma však naštěstí Náchodské neopustila a v hodně kombinované sestavě cestovali na horkou půdu do Karviné, aktuálně druhé celku tabulky. „Zde se skutečně ukázalo, že nám forma vydržela. Po obrovsky disciplinovaném výkonu jsme Karvinou přehráli, když zvláště druhý poločas byl naprosto v naší režii,“ vzpomíná na překvapivé, ale zasloužené vítězství trenér Šulc. Jeho tým definitivně vstal z popela, což v následném utkání odskákal Přerov. „Pro nás byl Přerov trochu začarovaným soupeřem, protože jsme ho dva roky nedokázali porazit. Nicméně kluci opět podali naprosto výborný výkon. V první půli i v úvodní patnáctiminutovce druhého poločasu jsme soupeře jasně přehráli a zaslouženě zvítězili,“ chválí své svěřence Petr Šulc.

V posledním kole, pro Náchodské však v předposledním, je čekalo prestižní derby ve Dvoře Králové. „Do Dvora jsme odjížděli s odhodláním odehrát s domácími vyrovnanou partii. Nemůžu říci, že bychom ve Dvoře hráli vyloženě špatně, ale pod tlakem obrovské vůle zkusit uhrát solidní výsledek, jsme udělali moc nevynucených chyb, čehož soupeř dokázal využít a zaslouženě vyhrál,“ viděl hlavní příčiny neúspěchu Náchoda trenér Šulc. Ten již v tomto utkání neměl k dispozici klíčového hráče Jiřího Kloučka, kterého Náchodští půjčili na závěr sezony do extraligového Jičína. Jiří Klouček tak chyběl i v odloženém utkání 1. kola v Brně, kam cestovali Náchodští možná až ze zbytečném respektem. „V Brně jsme velice dobře bránili a od začátku druhého poločasu jsme jednoznačně vedli a zápas také dovedli do vítězného konce,“ zakončil podzimní procházku po jednotlivých zápasech náchodský trenér Petr Šulc.

Jeho tým v podzimní části táhli zkušení borci (Manych, Bílý, Klouček), kterým ale zdatně sekundovali benjamínci mezi dospělými. „Družstvo jsme doplňovali trojicí Škoda, Osoba, Freiberg, kteří jsou prvním rokem starší dorostenci. I přes svůj nízký věk musím říci, že nás v některých utkáních hodně mile překvapili,“ pochválil přístup nadějí náchodské házené trenér.

Ten po skončení podzimní části ordinoval svým svěřencům aktivní odpočinek, který většinou vyplňovali populárním fotbalem. Tato fáze potrvá až do konce prosince. V pátek 2. ledna začnou házenkáři zimní část přípravy, kterou ukončí úvodní kolo, jež je na programu 21. února. V průběhu přípravy na jarní část sezony plánuje trenér pro své ovečky sehrání více přípravných utkání než tomu bylo před vstupem do soutěže. „Vloni jsme v Náchodě pořádali turnaj a určitě bych se mu nebránil ani letos, jen bych omezil počet týmů a utkání více zkvalitnil,“ zakončil podzimní bilancování Petr Šulc.