Nejprve 6. a 7. června proběhl první EuroCup v Holandském Woudenbergu, kde se v sobotu závodilo v kritériu na 18 km a v neděli se jel zatím nejdelší maraton 54 km. Závod byl tradičně velmi dobře organizačně zajištěn a hlavně v neděli si koloběžkáři v tradičním holandském větru užili závod na největším kluzišti a zároveň běžkařské dráze délky 2,8 km ve FlewOnIce. Junior Matěj Berka obsadil 2x třetí místo a byl i členem bronzové štafety v kategorii muži. Veterán Jan Horák byl v kritériu po taktické chybě čtvrtý, ale vše si vynahradil na dlouhé trati, kde po profesorském výkonu vystoupal na druhý stupeň stupňů vítězů.

EuroCup v bavorském Finsterau - nejlepší kadetka, která je v současnosti zdejší nejlepší ženskou závodnicí.Poté proběhlo 27. a 28. června 3. kolo Rollo ligy v Lounech, kde se v sobotu jelo v rámci Evropského poháhu handbikerů tradiční koloběžkářské kritérium, které letos měřilo 20 km. V neděli pak zakončilo první polovinu české sezony měření sil na tradiční trati v Plzni na Košutce, kde se jel na naše české poměry zatím nebývale dlouhý maraton na 45 km. Tímto počinem se i ČR připojila k myšlence prosazované mezinárodní koloběžkářskou asociací IKSA, kdy se postupně prodlužují tratě maratonů tak, aby nejlepší koloběžkáři absolvovali koloběžkářský „maraton" přibližně v čase vítězů běžeckých maratonů, ale jak se ukazuje, tak stále zvolené délky závodů časově tomuto neodpovídají a dost možná proto, že koloběžkáři dosahují stále vyšších průměrných rychlostí a konkurence se zahušťuje. V Lounech zvítězily veteránka Eva a kadetka Kačka Šefcovi, druzí byli veterán Jan Horák a master Vlasta Kráčmar. Čtvrté místo v kategorii senior obsadila Lenka Kráčmarová. Na Košutce cinklo zlato dokonce třikrát, když se k Šefcovým přidal i Jan Horák. Vlasta Kráčmar se přidal výkonnostně ke své manželce a oba shodně dojeli na čtvrtých místech.

Polovina sezony v evropském měřítku byla završena 4. a 5. července druhým závodem EuroCupu v bavorském Finsterau na velmi náročném kopcovitém biatlonovém okruhu délky cca 2,8 km v nadmořské výšce 1032 m. n.m a za ukrutných 30°C veder. A jak jinak, opět více než skvěle. Prostě, jak kdo zasel … znáte to, že? Eva i Kateřina Šefcovi spolu s Janem Horákem nenašli ve svých kategoriích přemožitele a v obou závodech zvítězili a 2x třetí byla i veteránka Hanka Čermáková. Jan Horák si navíc vzpomněl na svá „střelecká" léta a jako jediný zasáhl všech pět biatlonových terčů při vloženém ukázkovém biatlonu s intervalovým startem, který se nedělil na věkové kategorie a obsadil v něm druhé místo. Matěj Berka byl členem bronzové štafety a v individuálních závodech byl společně se začínající kadetkou Anet Morávkovou těsně pod stupni vítězů.

Průběžně mají naše ESA Eva a Kačka Šefcovi s Janem Horákem našlápnuto na historicky nejlepší celkové pohárové umístění jak v rámci české Rollo ligy, tak i v nejvyšší dlouhodobé koloběžkářské světové soutěži v EuroCupu. Doufejme, že poladí formu a bude se jim dařit i v závěrečném dějství EuroCupu a zároveň čtvrtém kole Rollo ligy v Lipníku nad Bečvou, kde se první zářijový víkend koná současně i Mistrovství Evropy v disciplínách sprint a dlouhý závod, tak i v závěrečném rollo-ligovém měření sil v Brandýse nad Labem. Ve hře jsou ještě další dva tituly Mistrů republiky. Jeden ve sprintu a druhý v kritériu.

Jan Horák